DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 2 Sibenik litU subotu 17. veljače održan je stručni susret animatora liturgijskih slavlja Šibenske biskupije. Zamišljen prvenstveno kao susret voditelja crkvenih zborova Šibenske biskupije,
 
susret je okupio sve one koji aktivno sudjeluju u glazbenom animiranju  liturgijskih slavlja i obreda u župama i samostanima šibenske biskupije: od orguljaša, voditelja zborova, dirigenata do pjevača i voditelja vokalno-instruentalnih sastava. Susret je započeo misnim slavljem koje je u katedrali sv. Jakova predvodio mons Tomislav Rogić, biskup šibenski u koncelebraciji s dvojicom svećenika, a na kojem je prigodnu homiliju u svjetlu izrečenog korizmenog evanđelja, izrekao predavač i voditelj susreta fra Stipica Grgat, istaknuti glazbeni pedagog, sakupljač glazbenog blaga, skladatelj te zborovođa zbora Gospe od Zdravlja iz Splita. Naglasio je kako Crkva u današnjem evanđeoskom odlomku Lukina evanđelja stavlja u središte poziv carinika u koji i mi možemo uklopiti svoje korizmene odluke. Fascinira kako je Isus pozivao ljude i kako su se  oni odazivali pozivu. Pitamo se što Isus vidio u očima tih  ljudi? Odgovor je da Isus nije dosao zvati pravednike, nego gresnike. U svetom korizmenom vremenu i mi smo pozvani ići za Isusom, kako bi nam sve u životu bilo smislenije.
 
U stručnom dijelu susreta, koji se nastavio u prostorijama Katedralne kuće, fra Stipica Grgat je obradio aktualno stanje u liturgijskoj glazbi danas, problemim s kojima se susreću orguljaši i voditelji zborova te pravilima o kojima treba voditi računa svi animatori liturgijskih slavlja, posebice vezano za smjernice apostolske instrukcije Musicam Sacram, čija se 50. obljetnica objavljivanja proslavlja ovh dana. Predavanje je obuhvatilo i diskusiju o aktualnim problemima, načinu izvođenja i repertoaru pjevanja tijekom liturgijskih slavlja i obreda, a održana je i kraća radionica obrade i izvođenja pojedinih glazbenih uradaka.
 
Susret kojeg je organizirala prof. Jelena Mikulandra, voditeljica mješovitog katedralnog zbora u Šibeniku,  završio je zajedničkim ručkom svih sudionika. Dogovoreno je da je tema slijedećeg susreta duhovna obnova i vjernička izgradnja pjevača članova župnih zborova.
 
Tekst: Dario Mikulandra
Foto: s. Mandica Starčević