DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 2 KoloseumU subotu uvečer, 24. veljače Kolosej u Rimu bio je za nekoliko sati osvijetljen crvenim svjetlom. Time se željelo podsjetiti na današnji progon kršćana diljem svijeta, gdje ih je oko 200 milijuna koji trpe zbog svoje vjere. 
 
Crveno osvijetljeni  Kolosej podsjeća na krv kršćanskih mučenika, ne samo onih u prvim stoljećima kršćanstva, kada su upravo na tome mjestu bili bačeni pred zvijeri. Danas su kršćani, u tobože liberalnom svijetu, na jednako intenzivan način progonjeni. Kako je istaknuo predsjednik Talijanske biskupske konferencije Nunzio Galantino, kršćani su danas žrtve ne samo fanatizma i ideologija, nego i naše „površnosti i indiferentizma“. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je stoga pozvao Europu da „mora braniti slobodu za svakoga tko svoju vjeru želi javno živjeti“. 
 
Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin također je kritizirao,, da kršćani nisu samo žrtve religijske mržnje, nego i geostrateških interesa. Stoga svi kršćani zajedno moraju se zalagati za vjersku slobodu svih vjernika i tako posvjedočiti ljubav i oproštenje, koje je sam Isus Krist živio. Akciju na Koloseumu organizirala je talijanska sekcija papinskoga djela „Crkva u nevolji“.
Pri toj akciji nekoliko je osoba uživo svjedočilo o nasilju, koje kao kršćani moraju trpjeti: muž i kćer katolkinje Asie Bibi, koja je u Pakistanu zbog „blasfemije“ osuđena na smrt te Nigerijka Rebecca Bitrus, koju su islamski teroristi oteli i mučili. Njih troje u prijepodnevnim satima papa Franjo je primio u privatnu audijenciju.
 
U subotu uvečer su i druge dvije kršćanske crkve bile osvijetljene crvenim svjetlom, obje na simboličnim mjestima: katedrala sv. Pavla u Mossulu i maronitska crkva sv. Ilija u Aleppu.  Iz oba mjesta bili su organizirani prijenosi uživo, u kojima su tamošnji kršćani iznosili svoja iskustva o življenju svoje vjere u javnosti. (KNA, www.katholisch.de)