DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 2 Grljevac predstojniceRedoviti godisnji susret kućnih predstojnica s članicama Vrhovnog vijeća Družbe održan je u našem samostanu u Podstrani 24.-25. veljače.
Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i pozdravom časne majke s. Zdravke Gverić, nakon koje je prof. dr. sc.  fra Anđelko Domazet imao predavanje Autoritet u zajednici, temeljeći ga na dokumentu Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbi apostolskog prava Za novo vino nove mješine. U uvodnom dijelu predavač je ukazao na važnost bistrenja temeljnih pojmova: vlasti, autoriteta, moći, pravednosti i pravičnosti. Svaki je pojam potkrijepio navodima crkvenih redovničkih dokumenata i evanđeoskim citatima. Prema postavljenim smjernicama iz predavanja, uslijedila je tematska rasprava u kojoj su sestre razmišljale o vlasti i autoritetu te o pravdi i pravednosti unutar povjerenih zajednica.
 
Ostatak radnog dana bio je posvećen izvješćima sestara za proteklu kalendarsku godinu. Najprije svoje iscrpno izvješće dala vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić. U izvješću je predstavila opće stanje u Družbi, duhovni život Zajednice, djelovanje sestara po svim djelatnostima te važnija događanja u Družbi. Najavila je i važnije događaje koji nam predstoje u ovoj kalendarskoj godini. Uslijedilo je temeljito izvješće vrhovne ekonome s. Slavice Bezjak o svim ekonomskim pitanjima u Družbi. Kućne predstojnice dale su izvješća o zivotu i djelovanju sestara unutar svojih zajednica ( s. Zvonimira Nimac za Zagreb, s. Imelda Pešić za Podstranu, s. Nevenka Grgat za kuću maticu u Šibeniku, s. Mandica Starčević za Biskupiju, s. Benedikta Gotovac za Primošten, s. Boženka Periša za Munchen Perlach, s. Nikolina Bilić za HKŽ Munchen, a opravdano je bila odsutna s. Ana Tadić iz Karlovca). Pročitana su izvješća i odgovornih sestara iz Stankovaca s. Angelike Vuković te iz Drniša s. Nazarene Blažević.
 
Vicepostulatorica kauze službenice Božje majke Klare Žižić podnijela je izvješće o tijeku kauze i dala pregled svjedočanstava osoba koje joj se utječu u raznim potrebama. U ime opravdano odsutne s. Maksimilijane Šimac, izvješće o početnoj redovničkoj formaciji dala je vrhovna poglavarica. O radu i službama u našem DV Brat Sunce opsežno izvješće je dala ravnateljica s. Anita Krajač. Pročitano je izvješće s. Renate Azinović, pročelnice Vijeća za pastoral zvanja. Nakon svih izvješća uslijedila je diskusija s prijedlozima za zaključke ovog sastanka.
 
U nedjelju je u samostanskoj kapelu euharistijsko slavlje predslavio prof. dr. sc. fra Anđelko Domazet. U homiliji je osobito prilbližio Abrahamov lik te njegovu zastupljenost u monoteističkim religijama. Naglasio je vaznost elemenata koji nas u dijalogu približavaju sa svima različitima od nas te posebnu Abrahamovu odliku gostoljubivosti koju je iskazao na više načina. Nakon euharistijskog slavlja imao je sudionicama predavanje Autoritet i vlast u zajednici. U predavanju je istaknuo kako je potrebno da osoba koja je na vlasti ima životno iskustvo, širinu i otvorenost duha. Važno je da zna razlikovati bitno od nebitnog te da zna postaviti prioritete. Služba autoriteta pretpostavlja osobu koja treba imati sposobnosti i kompetencije koje se ne mogu nadoknaditi drugim sposobnostima. U nastavku je približio i tamne strane upravljanja u zajednicama. Nabrojio je i objasnio vrste loših poglavarica i njihove osobine, ali i povjerenih sestara. I danas se nakon predavanja održala tematska rasprava.
 
U nastavku su sestre na osnovu predavanja, izvješća i rasprava donijele zaključke o kojima će vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić pisanim putem obavijestiti sve zajednice, a time i sve sestre.
 
Tekst i foto: s. Mandica Starčević