DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 9 Zagreb Fides et ratioPovodom 20. obljetnice enciklike Fides et ratio pape Ivana Pavla II., Katedra fundamentalne teologije u suradnji s Katedrom filozofije Katoličkog bogoslovnog fakulteta organizirala je međunarodni znanstveni simpozij „Enciklika Fides et ratio – Vjera i razum. Aktualizirano čitanje 20 godina poslije“.

Suorganizatori Simpozija bili su Papinsko lateransko sveučilište (Rim) i Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani. Simpozij se održao na samu obljetnicu potpisivanja enciklike, 14. rujna 2018., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 9 sati.

Uvodne pozdrave uputili su doc. dr. sc. Tomislav Kovač, pročelnik Katedre fundamentalne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Nenad Malović kao prodekan za znanost i u ime Katedre filozofije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Bogdan Dolenc u ime Teološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, prof. dr. sc. Antonio Sabetta u ime Papinskog lateranskog sveučilišta, te dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Cifrak, koji je ujedno i otvorio simpozij.

Na Simpoziju je održano ukupno deset predavanja, podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu, održana su predavanja: Tema vjere i razuma u misli Ivana Pavla II. (prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta), Odnos vjere i razuma prema Josephu Ratzingeru/Benediktu XVI. (doc. dr. sc. Valerija Kovač, KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedra dogmatske teologije), Beyond the reductivism of postmodern reason. From meaningless truth to truth as meaning (prof. dr. sc. Antonio Sabetta, Papinsko lateransko sveučilište, Katedra fundamentalne teologije).

Drugi dio Simpozija započeo je u 11.30 sati, s predavanjima: Elementi tomizma u enciklici Fides et ratio (izv. prof. dr. sc. Alojz Ćubelić, KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedra filozofije), Božja objava u enciklici Fides et ratio (dr. sc. Branko Murić, KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedra fundamentalne teologije), Salvation History in Fides et Ratio: Some Considerations between Historiography and (Ecumenical) Theology (dr. sc. Simon Malmenvall, Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Katedra za filozofiju).

U trećem i zadnjem dijelu Simpozija, s početkom u 14.00 sati, održana su predavanja: Pitanje istine u obzoru hermeneutike. Doprinos H. G. Gadamera (doc. dr. sc. Davor Vuković, KBF u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Katedra fundamentalne teologije); The Human Being: Neuroscientific Challenges to Fides et ratio (doc. dr. sc. Saša Horvat, KBF Sveučilišta u Zagrebu – Teologija u Rijeci, Katedra filozofije); Vjera i razum u islamu. Razmišljanja u svjetlu enciklike Fides et ratio (doc. dr. sc. Tomislav Kovač, KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedra fundamentalne teologije); Politička dimenzija odnosa vjere i razuma (doc. dr. sc. Pavle Mijović, KBF Sveučilišta u Sarajevu, Katedra za filozofiju).

Moderatori simpozija bili su, u prvom dijelu, izv. prof. dr. sc. Danijel Tolvajčić (KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedra filozofije), u drugom dijelu, dr. sc. Iva Mršić Felbar (KBF Sveučilišta u Zagrebu, Katedra dogmatske teologije), a u trećem dijelu, doc. dr. sc. Zoran Turza (Hrvatsko katoličko sveučilište, Katedra za teologiju). Poslije svakog dijela upriličeno je vrijeme za raspravu, a nakon zadnjeg dijela, razvila se bogata plenarna rasprava. Simpozij je završio oko 17 sati.

Simpozij je bio dobro posjećen, kako od profesora i studenata KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i drugih ustanova, tako i od zainteresiranih pojedinaca. Skup je također bio adekvatno medijski popraćen, kako u radijskim (gostovanje doc. dr. sc. Valerije Kovač i dr. sc. Branka Murića u emisiji Susret u dijalogu na Prvom programu Hrvatskog radija) i televizijskim emisijama (emisije Mir i dobro i rujansko izdanje Ekumene, na HRT-u 1; informativna emisija Izdvojeno na Laudato TV-u), tako i u tiskanim i internetskim medijima: Glas KoncilaIKA, u listopadski broj mjesečnika Kana i dr. Namjera je organizatora objaviti predavanja s ovoga Skupa u prigodnom zborniku znanstvenih radova.

Osim što je bio poticaj na prisjećanje i filozofsko-teološko produbljivanje enciklike Fides et ratio, međunarodni znanstveni simpozij „Enciklika Fides et ratio – Vjera i razum. Aktualizirano čitanje dvadeset godina poslije“ doprinio je interdisciplinarnom teološko-filozofskom dijalogu te međunarodnoj afirmaciji KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Skup je bio organiziran uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Tomislav Kovač

Fotogalerija se može pogledati na linku, odakle je preuzet i tekst vijesti: https://www.kbf.unizg.hr/izvjesce-sa-medunarodnoga-znanstvenoga-simpozija-enciklika-fides-et-ratio-vjera-i-razum-aktualizirano-citanje-20-godina-poslije-zagreb-14-rujna-2018/