DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 9 Sibenik dvjezbeU kući matici u Šibeniku, 24.-28. rujna 2018. održan je četvrti turnus duhovnih vježbi. Voditelj im je bio mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.
 
Na samom početku, mons. Mlakić istaknuo je dvije neizostavne sastavnice duhovnih vježbi: kvalitetan ispit savjesti (u čijem nedostatku – kako na osobnoj tako i na općecrkvenoj razini – vidi uzrok velikih problema i skandala koji danas potresaju Crkvu) te razmišljanja, razmatranja i molitve (koje pripravljaju dušu da odstrani neuredne sklonosti kako bi prepoznala volju Božju i ostala joj vjerna).
 
Razmišljanja i ispit savjesti prvoga dana koncipirani su oko teme Isusove spasiteljske uloge u drami ljudskoga života. Kroz prispodobe o milosrdnom Samarijancu i susretu Isusa s Bartimejem, sagledane iz kristološke perspektive, duhovnik je ocrtao Isusovo susretanje paloga čovjeka na njegovim stranputicama te nastojanje da ga spasi i dovede u sveti Grad. ''Isus sve što čini – čini kako bi nas vratio u Očevo zajedništvo. S naše je strane potrebno povjerovati da On ima moć spasiti nas'', istaknuo je.
 
Potom je naglasak prebačen na Isusov govor o blaženstvima. Duhovnik ih je sagledao pod vidom novog stvaranja koje se sada događa kao aktivna suradnja Boga i čovjeka; kao zahtjev po kojemu – ukoliko ga prihvatimo i unatoč njegovoj zahtjevnosti mu se otvorimo – sve što se događa u zemaljskoj stvarnosti postaje obzor Vječnosti. Jedino na taj način čovjek može odgovoriti na zov Kraljevstva nebeskog kojega duboko u sebi nosi.
 
A taj zov, pred kraj duhovni vježbi, sagledan je i u susretu Isusa i gubavaca. Isus je Onaj koji ponovno dolazi u prostore naše grešnosti i nudi nam spasenje, ali naglasak ovih razmatranja stavljen je na čovjeka i njegovu potrebu obraćenja. Mi smo oni koji trebaju prepoznati i prihvatiti Isusovu ponudu, odazvati se Njegovu pozivu, trebamo se Isusu približiti, slušati Ga i razmatrati Njegove riječi, priznati Mu da smo Ga potrebni, biti mu poslušni pa čak i otrpjeti Njegove oštre i beskompromisne riječi i kritike. Tek takvo obraćenje rađa iskrenom molitvom i zahvalom (Euharistijom) kojoj pripada središnje mjesto redovničkoga života.
 
Odmorna tijela i obnovljena duha, osnažene Božjom riječju i hranjene Kruhom Života sestre su pošle natrag u svoju svakodnevicu dijeliti ono što su ovih dana primile.