DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 10 Zagreb Franjo„U svetome Franji u njegovom životu, promatramo Boga koji u našem životu po često krivim crtama pravilno piše. Po životu svetoga Franje Bog se proslavlja i danas na način koji neumorno privlači neiscrpnom snagom.

Po primjeri sv. Franje svaki čovjek želi biti oruđe mira, oruđe ljubavi, oruđe promjene za bolji i ljepši svijet. U životu sv. Franje promatramo poziv na svetost, poziv na promjenu života, da znamo postaviti prioritete, što nam je važno i bitno, za što se isplati živjeti.“

Tim riječima započeo je svoju homiliju vlč. Vladimir Kerečeni, župnik sv. Kvirina, koji je u koncelebraciji vlč. Ante Rotima, predslavio euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Franje u našoj samostanskoj kapelici na Pantovčaku.

Župnik je dalje naglasio da se u životu svetoga Franje Bog proslavio po svome križu, po znakovima svoje muke. Bog se i danas proslavlja u ljudima po njihovoj obespravljenosti, zapuštenosti, malenosti. I mi se u njima ponekad prepoznajemo i sačuvaj Bože da se prepoznajemo u moćnima i mudrima ovoga svijeta, nego u jednostavnosti i skromnosti, upozorio je župnik.

Govorio je i o Franjinoj obnovi Crkve, ne samo za sebe nego i za svijet, ne samo materijalno, nego i duhovno. To čine i njegovi sljedbenici sve do danas: „Potrebna su i u našem vremenu središta, gdje se okupljaju oni koji se trude živjeti ideal Isusa Krista poput sv. Franje, kao ovdje na Pantovčaku. Potrebno je preuzeti odgovornost i breme, brigu jedni za druge, izgrađivati Božju crkvu riječima i djelima, materijalno i duhovno“, kazao je župnik Kerečeni.

„U sv. Franji gledamo ideal nasljedovanja Krista. I danas on pokazuje put prema Kristu. I mi po njemu želimo prihvatiti Božji poziv na svetost, želimo doći bliže k Bogu, obnoviti Božju Crkvu i biti mozaik koji se ugrađuje u nebo. I u našim zajednicama prepoznajemo toliko slabosti, svjetovnih nedostataka. No, sv. Franjo poziva na svetost koja je s neba, na drugačiji život i drugačiju radost. Prepoznajemo prioritete koji su i danas aktualni. Stoga nastojmo staviti na prvo mjesto ono što ostaje, djela, riječi, koji će od nas učinit ljude po mjeri Isusa Krista“, zaključio je župnik.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor župe sv. Kvirina, a nakon slavlja sestre su prisutne vjernike, po tradicionalnom običaju, pozvale na malu zakusku.

S. Valerija Kovač