DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 10 Grljevac kruhPovodom Dana kruha, 17. 10. 2018. godine (srijeda), posjetili smo Gašpinu mlinicu Solin.

Gašpina mlinica je jedna od rijetkih sačuvanih na rijeci Jadro. Građena je početkom 18. st. , a u dokumentima se prvi put spominje 1711. god. Njezin se građevinski sklop sastoji od četiri kamene prizemne zgrade u nizu s dvostrešnim krovovima, pokrivenim kamenim pločama. Tijekom stoljeća ovaj se sklop dograđivao i doživljavao razne preinake. Sklop je orijentiran sjever-jug, a voda se kroz jaže s istočne strane slobodnim padom usmjeravala do donjih dijelova mlinova. Vrata i prozori su uglavnom na zapadnoj strani. Unutar mlinice sačuvani su statični kameni dijelovi mlinova s kamenim mlinskim kolima. Sve do 60.-ih godina 20. st., Gašpina mlinica će mljeti žito, a 30.-ih je godina u njoj bila i brusionica stakla.

Naša avantura kreće vožnjom u autobusu kojim smo krenuli do našeg odredišta. Djeca su uživala u atmosferi koju su dodatno razveselili stihovima pjesme "Kruh naš svagdašnji". Došavši u Solin ispred Gašpine mlinice, dočekao nas je i srdačno pozdravio vlasnik mlinice sa svojom suradnicom. Podijeljeni smo u tri grupe te je započelo putovanje kroz mlinicu. Djeca su uživala u razgledavanju antiknih predmeta koji su se nekoć upotrebljavali, ali i pokazala zavidno znanje o istima. Nakon razgledavanja, prešli smo na djeci najzanimljiviji dio, a to je izrada kruha. Dok su mijesili kruh, začula se recitacija "Vodenica", što je izazvalo oduševljenje vlasnika mlinice.

Po završetku naših aktivnosti, pozdravili smo domaćina i uputili se prema livadi. Razdvojili smo se u dvije skupine, od kojih je jedna uživala u igri, a druga ušla u crkvu Gospe od Otoka i pozdravila Majku Božju.

Stiglo je vrijeme za povratak u vrtić, a naši vrijedni vozači su nas čekali na svojim pozicijama.

Odgojiteljica Petra Perčić