DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 10 Zagre proslavaU povodu 50. obljetnice nazočnosti i djelovanja franjevki od Bezgrešne na Pantovčaku, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju, 21. listopada svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Kvirina.

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su župnik Vladimir Kerečeni, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Tomislav Subotičanec, provincijal Hrvatske dominikanske provincije i dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije prof. dr. Slavko Slišković OP, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Mario Cifrak OFM, te drugi svećenici.

Riječi pozdrava kardinalu uputio je župnik Kerečeni, naglasivši da je proslava 50. obljetnice djelovanja franjevki od Bezgrešne na Pantovčaku prilika za zahvalu Bogu za svako svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi te žrtve i apostolskog rada koje su sestre utkale u život zagrebačkog Pantovčaka. Vlč. Kerečeni istaknuo je da nadbiskupov pohod župi Pantovčak prigodom zlatnog jubileja sestara pada na dan kad je prije 15 godina sv. papa Ivan Pavao II. zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića uvrstio u kardinalski zbor Svete Rimske Crkve.

Riječi pozdrava uputila je i vrhovna poglavarica Družbe franjevki od Bezgrešne s. Zdravka Gverić, zahvalivši kardinalu što je svojom nazočnošću uzveličao proslavu jubileja te za pastirsku brigu i potporu koju je uvijek iskazivao sestrama. S. Gverić čestitala je svim sestrama koje djeluju ili su djelovale u zajednici na Pantovčaku, spomenula se umrlih te istaknula značajnu ulogu blagopokojnih kardinala Franje Kuharića, mons. Vladimira Stankovića i mons. Danijela Labaša za nazočnost Družbe franjevki od Bezgrešne na Pantovčaku.

U uvodu u euharistijsko slavlje kardinal Bozanić izrazio je radost što su povod ove jubilejske svečanosti upravo redovnice najstarije izvorno hrvatske redovničke zajednice, Družbe sestara franjevki od Bezgrešne sa sjedištem u Šibeniku, koje djeluju u župi sv. Kvirina i koja je osnovana nakon beatifikacije bl. Alojzija Stepinca.

Nadbiskup je u homiliji, govoreći o razlogu radosnog okupljanja oko jubileja prisutnosti sestara na Pantovčaku, zahvalio svim redovnicama što karizmom svoje utemeljiteljice službenice Božje majke Klare Žižić na različite načine slijede nadahnuće “biti od pomoći” i “služiti po primjeru Isusa Krista”. „Bogu zahvaljujem na svemu što činite, ali u prvom redu što po karizmi vaše Majke Utemeljiteljice nasljedujete Isusa Krista koji je došao služiti“, rekao je nadbiskup. „Danas slavimo 50 godina vašeg djelovanja na Pantovčaku. Oko Vas, oko vaše zajednice i vaše kuće počela se okupljati zajednica koja je postala jezgrom župe sv. Kvirina, biskupa i mučenika. Zahvaljujemo Bogu za vaše služenje“, rekao je kardinal. Zaključujući homiliju kardinal Bozanić pozvao je djecu da čestitaju sestrama njihov zlatni jubilej i da zahvale Bogu što su im blizu i što su im ovako dobre. Nadbiskup je pozvao cijelu župnu zajednicu da moli za redovnice drevne hrvatske Družbe kako bi što više odgovorile pozivu kojem su se predale. „Molimo da budemo jedni prema drugima što sličniji Njemu. Da budemo oni koji će po Isusovu primjeru služiti braći i sestrama. Kršćanstvo nije lagano, ali tko pođe Isusovim putom taj doživljava draž i ljepotu koja dolazi od Oca“, zaključio je kardinal Bozanić, zaželjevši franjevkama od Bezgrešne još mnogo ljeta djelovanja na Pantovčaku i u čitavoj svojoj Družbi.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljene je pozdravila i kućna predstojnica zajednice sestara na Pantovčaku Zvonimira Nimac, zahvalivši kardinalu na riječima podrške i ohrabrenja te svima koji su sudjelovali na proslavi jubileja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst: http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/kardinal-bozanic-predvodio-50-obljetnicu-djelovanja-sestara-franjevki-od-bezgrjesne-na-pantovcaku

Foto: s. Valerija Kovač

Link na prijenos mise na Hrvatskom radiju: 

http://radio.hrt.hr/aod/misa-pantovcak-zg-50-godina-sestara-franjevki-od-bezgrjesne/274154/