DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 12 Brussel

U Europskom parlamentu 4. prosinca održane su, u organizaciji zastupnice Ivane Maletić, misa i konferencija „Sveci i službenici Božji porijeklom iz Šibenske biskupije: sv. Nikola Tavelić, službenica Božja majka Klara Žižić i sluga Božji fra Ante Antić“.
 
 „Prvi tjedan u prosincu u Europskom parlamentu nazivamo još molitveni ili religijski tjedan tijekom kojeg se tradicionalno okupljamo u molitvi i prijateljstvu slaveći kroz različita događanja i konferencije kršćanske vrijednosti i Boga. Posebno je važan molitveni doručak na kojem se okuplja više od 400 uzvanika iz cijele Europske unije i svijeta, a koji je prigoda za razmjenu iskustava, znanja te duhovni rast u zajedničkoj molitvi. Tako smo ove godine uoči proslave 50. obljetnice proglašenja svetim našeg hrvatskog Sveca Nikole Tavelića porijeklom iz Šibenske biskupije, odlučili organizirati konferenciju na kojoj želimo približiti njegov lik i djelo svima u Europskom parlamentu, ali i podsjetiti naše ljude u Hrvatskoj na ulogu i važnost koju ovaj svetac ima u našim životima. Uz svetog Nikolu Tavelića želja nam je bila predstaviti veliko duhovno blago koje Šibenska biskupija i cijela Hrvatska ima u životu i djelu službenice Božje majke Klare Žižić, rođene u Promini, utemeljiteljice autohtone hrvatske redovničke zajednice franjevki od Bezgrešne u Šibeniku 1673. i sluge Božjeg oca Ante Antića koji je živio u dvadesetom stoljeću s tako puno osjećaja za potrebe svakog čovjeka te je u narodu najpoznatiji kao ispovjednik. Oni su u postupku beatifikacije, te je franjevkama i franjevcima važna pomoć svih nas, naše molitve i utjecanje našim šibenskim službenicima Božjim“, izjavila je zastupnica Maletić, opisujući motive i ciljeve predstavljanja svetaca Šibenske biskupije u Europskom parlamentu.
 
Generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić naglasio je da sveci svojim djelovanjem pokazuju kako je moguće živjeti ideal kršćanske vjere te su svima poticaj i danas: „Sveci su napravili velika djela važna za cijelo društvo. Ne mogu zamisliti Šibenik, cijelu Hrvatsku i šire bez franjevki koje je utemeljila službenica Božja majka Klara Žižić“. Mons. Mlakić predstavio je i pripravu za proslavu 50. obljetnice proglašenja Nikole Tavelića Svetim koja se slavi 2020. godine. Šibenska biskupija je pokrenula trogodišnju pripravu te se od 2017. organiziraju hodočašća, simpoziji, konferencije, molitvena okupljanja i druga događanja.
 
Nataša Bulić uputila je na ulogu i utjecaj svetaca na društvo u kojem su živjeli: „Šibenski Božji ugodnici svojim načinom života su u mnogočemu bili izdvojeni iz mnoštva ostalih ljudi svoga vremena, da bi tim istim ljudima posvjedočili kako je dragocjeno opredijeliti se za Život. Oni su i sami međusobno odvojeni različitim povijesnim razdobljima, ali su na svoje vrijeme gledali iz iste točke za kojom su težili, a to je punina života u Bogu“.
 
2018 12 Brussel2
Fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana Sv. Frane u Šibeniku i rektor nacionalnog svetišta Svetog Nikole Tavelića u Šibeniku govorio je o životu i djelu franjevačkog mučenika iz 14. stoljeća svetoga Nikole Tavelića čija je poruka svevremena. „Pitamo se imaju li sveci koji su stoljećima udaljeni od nas aktualnu poruku za nas danas? Svevremena je njihova poruka. Sveti Nikola Tavelić živio je u vremenu kada su franjevci bili Papini poslanici na mjestima gdje je Crkva bila nagrižena od raznih hereza te je 12 godina djelovao u Bosni sa svojom braćom franjevcima. To djelovanje želio je nastaviti u Palestini, u Svetoj zemlji, ali njegov rad je zaustavljen i umro je mučeničkom smrću“, rekao je o. Bradarić. Poruka svetog Nikole Tavelića za sve nas je da na putu donošenja radosne vijesti našeg Spasitelja u ovaj svijet ne trebamo uzmicati pred preprekama na koje nailazimo u našem životu nego hrabro ići do kraja i ustrajati, istaknuo je o. Bradarić.
 
Fra Ivan Režić, meštar franjevačkih novaka na Visovcu i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja govorio je o životu i djelu časnog sluge Božjeg oca fra Ante Antića. Posebno je naglasio kako je jedna od najizrazitijih Antićevih vrlina bila bez sumnje gledanje Krista u bližnjemu, a najvažniji životni projekt bio mu je suobličenje Kristu. „Osnovica svega Antićeva duhovnog vodstva sastojala se u predanju Bogu, podlaganju Božjoj volji i življenju u Božjoj nazočnosti. Fra Ante Antić bio je jednostavan, razborit i predan promicatelj pravednosti te učitelj duhovnog života, promičući duhovnost po mjeri, što podrazumijeva poučavanje osobnim primjerom, duhovnost građenu na čvrstom temelju vjere, pouzdanje u Boga, čvrstu usidrenost u Crkvi i djetinje pouzdanje u Marijin zagovor“, istaknuo je o. Režić.
 
Terezija Zemljić, vicepostulatorica za kauzu službenice Božje majke Klare Žižić, govorila je o životu i djelu službenice Božje majke Klare Žižić. Pri tome je posebno naglasila njen odnos prema zajedništvu, siromaštvu i pokori: „Ona je prva iskusila siromaštvo izbjeglištva i potrebu ljubavi, pa stoga razumijemo njezinu blizinu siromasima i slabijima u narodu u kojem je živjela, a osjetila je i vjersko-ćudoredne pogibelji pa je i u tome pogledu služila kao oslonac i primjer“.
 
Dvodnevni posjet Europskom parlamentu završio je današnjim Molitvenim doručkom u kojem su sudionici bili okupljeni u molitvi za progonjene kršćane u cijelom svijetu i za snažan angažman u obrani Istine i Života, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke. (www.ika.hkm.hr)
 

Fotogaleriju možete pogledati na linku: http://www.sibenska-biskupija.hr/index.php/1607-bruxelles-ivana-maletic-organizirala-konferencija-na-temu-sveci-i-sluzbenici-bozji-porijeklom-iz-sibenske-biskupije