DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 12 Grljevac BezgresnaSvečano slavlje svetkovine Bezgrešne proslavljeno je u samostanskoj kapeli sv. Misom koju je predslavio podstranski župnik Nikola Mikačić u koncelebraciji sa 4 svećenika. Prije sv. Mise molio se srednji čas Božanskog Časoslova. Slavlje je sviranjem i pjevanjem uveličala s. Augustina uz pomoć svoga zbora.
Uvodnim riječima don Nikola je pozvao da sve grijehe predamo Bogu u ruke jer je to jedini način na koji i mi postajemo bezgrešni poput Marije.
 
Homiliju je don Nikola započeo govorom o Božjoj slavi koja odzvanja Marijinim životom. U ovome slavlju prvo slavimo Boga koji je dao Mariji da ona jedina od svih ljudi bude sačuvana od istočnoga grijeha.  Po njezinu životu, po njezinu DA je Isus Krist došao na zemlju da nas spasi, oslobodi. Marija je začetnica našeg spasenja. Gledajući blaženu Djevicu Mariju vidimo da Bogu ništa nije nemoguće. Da jednu malenu, neznatnu službenicu, jednu malenu djevojčicu koju nitko nije prepoznavao, nije joj davao važnosti, Bog učini silnom, moćnom zagovornicom za nas ljude. To i nas tješi u našim putovanjima da Bog gleda drugačije od nas. U njezinu životu vidimo što je grijeh. I mi se borimo svakog dana protiv grijeha pod kojim često padamo što nas dovodi do frustriranosti.
 
Grijeh nam govori drugačiju stvarnost. Nije dovoljno biti samo očišćen od grijeha, nego po Mariji vidimo da treba biti ispunjen Božjom milošću. Ona nije samo bez grijeha, nego je i milosti puna. Anđeo je naziva milošću punom te je u tome njezina veličina, ljepota. Možemo imati prekrasnu čašu, prekrasno je očistiti, oprati a bez nalivenog sadržaja nema neku vrijednost. Tako je i s našom dušom. Možemo se trsiti, svakog dana boriti  protiv grijeha, ali ako dušu ne ispunimo Božjom milošću ostaje prazna. Tada postoji velika opasnost da se duša umjesto Božjom milošću ispunja drugim stvarima, ispraznostima, te tako padne u još veće grijehe. Duša je prazna kada izgubi Njegovu milost, povrijedi Njegovu ljubav. Isus nije puno filozofirao. Njegova je zapovijed jasna: LJUBAV PREMA BOGU I BRATU ČOVJEKU. To su velike stvari.
 
Na kraju sv. Mise don Nikola je uputio iskrene čestitke sestrama, posebno čestitajući imendan s. Virgini. Zatim se obratila kućna predstojnica, s. Imelda sa tri glavne riječi: VESELJE, RADOST I HVALA.
 
Nakon okrijepe duše i zajedništva kod stola Riječi potrebno je okrijepiti i tijelo nastavljajući zajedništvo kod drugog stola u blagovaoni.
 
Tekst: s. Valentina Sitaš
Foto: s. Ljilja Stipić