DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 12 Zagreb BezgresnaNa svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene djevice Marije, zaštitnice naše Družbe, euharistijsko slavlje u našoj samostanskoj kapelici u Zagrebu predvodio je župnik župe sv. Kvirina vlč. Vladimir Kerečeni u koncelebraciji vlč. Ante Rotima, našega samostanskog misnika.
Župnik se osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige Postanka koje govori o prvim ljudima. „U njima promatramo Božje savršenstvo stvaranja koje je ipak u ljudskoj slabosti imalo loš početak. Ali ipak uslijed Božje slobode čovjek dobiva novu priliku i novu šansu. Bog i danas traži čovjeka, svakoga od nas osobno u našem životu. Nažalost i danas i mi poput Adama Bogu odgovaramo, bojimo se i skrivamo se. I mi ogoljeni sa svojim grijesima i propustima bježimo i od Boga i od čovjeka i od nas samih. Bog i nas danas pita: 'Tko ti je otkrio da si gol?'“, kazao je župnik te uputi na Mariju: „Bog nas želi obući odijelom pravednosti, nedužnosti, dostojanstva.  To odijelo promatramo upravo u Mariji, idealu čovjeka koji se ne boji nego se nada, koji vjeruje i koji ljubi. U Mariji promatramo onu koja nije prevarena i u kojoj je obećanje ispunjeno, koja u suradnji s Bogom nastoji biti početak novog svijeta.“
 
Potom je istaknuo da u Mariji promatramo onu koja nam pomaže da naš život bez obzira na sve okolnosti usmjeravamo prema onome koji nas doista blagoslovi. „Tako Bog i nas odabire kao i Mariju, prije postanka svijeta da budemo sveti. Biti svet znači biti trajni znak Božje ljubavi i milosrđa.  Bog želi našu blizinu i zato nam dolazi u susret u otajstvu Božića. Bog se ne umara dok bira i dok oprašta. To nam svjedoči primjer Marije, koja ne govori, nego pokazuje svojim primjerom sve do pod križem svoga Sina. Želimo poput Marije u spremnosti prihvatiti poziv na svetost i reći: Evo službenica Gospodnjih, neka nam bude po tvojoj riječi,“ zaključio je župnik svoju homiliju.
 
Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor župe sv. Kvirina pod ravnanjem s. Lidije Grgat. Zatim su sestre prisutne vjernike, po uvriježenom običaju, pozvale na kratko druženje.
 
Tekst i foto: s. Valerija Kovač