DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 12 Sibenik VeronikaS. Veronika Vuković pokopana je u utorak, 18. prosinca 2018. godine na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku. Euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji biskupa u miru mons. Ante Ivasa i nekolicine svećenika te uz sudjelovanje velikog broja rodbine, sestara i župljana iz Primoštena, Šibenika i Zagreba.

U homiliji biskup Rogić je, sukladno liturgijskom vremenu došašća, govorio o došašću našega života. „Vjernička duša proživljava došašće u iščekivanju Gospodina, u molitvenoj budnosti pripremajući se za susret s Isusom Kristom. Razmišljamo o tajni Božje ljubavi, da je Bog postao bliz čovjeku. Bog je došao k nama da bi nas doveo k sebi. Život kršćanina jest trajno došašće, redovnički život predslika je došašća, pripravljanje puta Gospodinu, ići u susret onome koji je došao već k nama da bude Bog s nama“, kazao je biskup.

„S. Veronika ustrajala je na redovničkom putu nadajući se konačnom gledanju Božjega lica u njegovoj kući; sada je pred sudištem njegove vječne ljubavi da primi nagradu za sva učinjena dobročinstva. Njezino životno došašće ispunjeno je. Odazvala se pozivu i ustrajala… Isus je došao da vrši volju Očevu koji ga posla, da nikoga ne izgubi kojega mu je on dao, nego da ih sve uskrisi u posljednji dan. Vjera u uskrsnuće i vječni život najveća je životna snaga, jedini istinski cilj ljudskog postojanja. Dok ispraćamo s. Veroniku, dok se molimo da joj Bog milostivo oprosti svaku slabost i nedostatak, i sami smo pozvani svjesnije živjeti svoje životno došašće,“ zaključio je biskup Rogić.

Vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić u svojoj oproštajnoj riječi pozdravila je prisutnu rodbinu, sestre i vjernike iz Primoštena, Šibenika i Zagreba. Kratko je prikazala njezin životni put s. Veronike od dolaska u samostan, preko njezina djelovanja u nekoliko župa i samostana, sve do teške bolesti. „Draga sestra Veronika, na kraju tvog zemaljskog života želimo ti reći veliko hvala za sve dobro i lijepo što si učinila iz ljubavi prema Bogu, našoj družbi, svetoj Crkvi. Hvala što si zborovima odraslih i djece, skladnim sviranjem i pjevanjem slavila Boga na bezbrojnim euharistijskim slavljima, slavljima svetih sakramenata, svim blagdanima i slavljima crkvene godine. Hvala ti za urednost i preciznost u održavanju svetog prostora i ukrašavanja svetih oltara. Posebna ti hvala za sve molitve i trpljenja u posljednje dane života.“, istaknula je vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić te nastavila: „Draga s. Veronika, bila si svjesna svoje teške bolesti koju si s vjerom prihvatila i u teškim trenucima govorila: 'Isuse molim te ili me ozdravi, ili me uzmi k sebi!' Pamtit ćemo tvoje nasmijano lice, pjevanje i sviranje. Dok se od tebe opraštamo molimo i od tebe oprost. Zahvaljujem svim sestrama, posebno onima u Zagrebu, za svu moguću brigu, njezinoj rodbini kao i medicinskom osoblju KB Dubrava. Neka te Gospodin objasa svojim svjetlom, mirom i radošću. Do susreta u vječnosti moli za nas!“, poručila je vrhovna poglavarica.

Kućna predstojnica u Zagrebu s. Zvonimira Nimac je dodala nekoliko oproštajnih riječi: „Svi mi koji smo bili svjedoci njezine patnje znamo da se s. Veronika sa svojom bolešću strpljivo i hrabro nosila. Govorila je da se prepušta Gospodinovoj volji; svoju predanost volji Božjoj potvrđivala je svojim pogledom i smiješkom, komunikacijom koju je jedino mogla ostvarivati u zadnja dva tjedna. S. Veronika, Bog je po tvom život prošao ovom zemljom čineći dobro, neka ti bude vječna radost u društvu svetih. Hvala ti za sve dobro i do viđenja u vječnosti, u najstvarnijoj stvarnosti kamo nam je svima poći.“

Euharistijsko slavlje su pjevanjem uveličali zborovi iz Primoštena, Šibenika i Zagreba pod vodstvom s. Lidije Grgat. Sprovodne obrede predvodio je fra Filip Milanović-Trapo, župnik župe Gospe van Grada u Šibeniku.

Tekst i foto: s. Valerija Kovač