DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 12 PerlachU nedjelju, 25. studenoga 2018. na svetkovinu Krista Kralja u Münchenu - Perlach u Caritasovom Domu sv. Mihaela organizirano je oproštajno slavlje za naše sestre: s. Boženku Periša, s. Branku Nimac, s. Zoricu Mijić. Njihovim ulaskom u zaslužnu mirovinu zatvoreno je daljnje djelovanje naših sestara u toj socijalno-zdravstvenoj ustanovi. 
 
Program slavlja započeo je svečanim euharistijskim slavljem u kapeli Doma u 10.30 sati, koje je predslavio bivši Caritasov direktor Prelat Hans Lindenberger, u koncelebraciji župnika i dekana župe sv. Mihaela Christiana Penzkofera, vikara dr. Wolfganga Rothea, prof. dr. Thomasa Bormanna, prof. dr. Jerzya Gryskowiaka, te uz sudjelovanje štićenika Doma, naših sestara, prijatelja i vjernika župe sv. Mihaela. U ime Družbe na slavlju su nazočile vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić i zamjenica vrhovne poglavarice s. Slavica Bezjak iz Šibenika. Misno slavlje uz orguljsku pratnju uzveličalo je lijepo pjevanje svih nazočnih.
 
U svojoj homiliji Prelat Hans Lindenberger istaknuo je značenje prisutnosti i djelovanja naših sestara u Domu sv. Mihaela kroz proteklih 38 godina (od 26. studenoga 1980.), njihovu ljubav i požrtvovnost u radu sa  starijim i  bolesnim osobama.  
 
Naglasio je da je naša redovnička zajednica od početka Doma bila prisutna, i to ne samo pri-sutna, nego u središtu događanja. „Sve vodeće pozicije ste Vi preuzele i starački dom izgradile te gotovo četiri desetljeća u kršćanskom duhu oblikovale. Svi mi koji se danas od Vas opraštamo, to iznimno cijenimo," kazao je prelat.
 
Oslonivši se na pitanje iz Knjige Izreka, "Tko će naći ženu vrsnu?", prelat je naglasio: „Želim citirati nekoliko riječi iz čitanja i prenijeti ih na Vas, drage franjevke: Tamo stoji. 'Tako vrsne žene nadilaze po vrijednosti sve perle'. Time se želi reći da ste dragocjene, vrijedne, da Vas nije moguće platiti. 'One čine dobro a ne zlo sve dane svojega života.' To odgovara Vašem nasljedovanju Isusa Krista. 'One stvaraju vlastitim rukama' i: 'One otvaraju svoje ruke za potrebite i pružaju svoje ruke siromasima' Ovdje u domu pružale ste svoje ruke starim i oslabljenim, potrebitim ljudima. To je bio često jedan vrlo važan znak bez velikih riječi kod praćenja umirućih“, naglasio je prelat i nastavio: „Drage sestre, kod ovih riječi zahvale i poštovanja mislim na Vas i na sve Vaše susestre koje su djelovale ovdje u St. Michaelu. Poznajemo Vas kao marljive redovnice, koje ste od početka ovaj starački dom prožele kršćanskim duhom, sukladno Vašoj zajednici i svetome Franji Asiškome. Kao sestarska zajednica, ovdje u domu ste upisale povijest, koja je zračila i na život župne zajednice.“
 
„Uvijek kada se opraštamo“, dalje je govorio prelat, „ožive nam sjećanja. Tako i danas. Ima puno toga za pripovijedati. Jer u ova četiri desetljeća u kući su se stalno događala obnavljanja i promjene, život nikada nije stao, a ne zaboravimo ni izazove u njezi. Puno toga je postalo birokratsko. Sve više 'papira' je trebalo svladati. Koliko su samo u tome sestre sudjelovale, s nama proživljavale i supatile.“
 
Prelat Lindenberger naglasio je da su sestre doprinijele da taj starački dom Caritasa bude na dobru glasu i da je kršćanski duh, ona baština koja ostaje i iza sestara u toj kući. Zahvalio je sestrama na njezi starih ljudi, na dušobrižničkom praćenju mnogih životnih putova, na budnosti uz teško bolesne i umiruće. Zahvalio im je na brizi oko bogoslužja, sakristije i kapele kao i cijele kuće. Končano, zahvalio im je za molitvu i za uzor kršćanskoga života kao vrijednih i marljivih redovnica.
 
Po završetku misnog slavlja s. Boženka Periša, kućna predstojnica, pozdrav i zahvalu izrazila je predstavnicima Caritasa, svećenicima, djelatnicima i štićenicima Doma i svima nazočnima. Poslije misnog slavlja u velikoj blagavaonici Doma za sve goste, djelatnike i štićenike pripravljen je svečani ručak, prije kojeg su prisutni pogledali prezentaciju o radu sestara. Zahvalu sestrama izrazili su: direktor Doma gospodin Michael Klotz, voditeljica Doma Gabriele Stark-Angermeier, upraviteljica Doris Schneider, dr. Wolfgang Rothe, te glavna medicinska sestra. U ovoj prigodi s. Zorici Mijić dodijeljena je medalja "Pater Rupert Mayer" SJ za 40 godina rada u Caritasu.  
 
Sestra Zdravka je u ime svih sestara koje su radile u Domu sv. Mihaela, izrazila pozdrav i zahvalu: predstavnicima i voditeljima Caritasa i Doma, i svim nazočnima. Oproštajni program završio je zajedničkim druženjem i koncertom u kapeli Doma.  
 
Tijekom 38 godina  u Domu sv. Mihaela radilo je više naših sestara: Marija Blajić (prva predstojnica i zamjenica ravnatelja), Franciska Brajković, Maksimilijana Šimac (predstojnica), Damira Grgat, Mirjana Akrap, Blaga Vojković, Tješimira Akrap-Gačić, Ana Samodol, Zvjezdana Banić-Škojo, Paulina Vrdoljak, Dominika Banić, Branka Nimac (predstojnica), Zorica Mijić, Boženka Periša (predstojnica), Antonija Šilović.
 
Uz rad s bolesnicima sestre su dale svoj doprinos u predvođenju liturgijskog pjevanja i sakristanskoj  službi u kapeli Doma. Pokojna s. Mirjana Akrap dugi niz godina predvodila je pjevanje i sviranje. Sakristansku službu obnašala je s. Maksimilijana Šimac, zatim s. Boženka Periša uz pomoć s. Branke Nimac. Dušobrižnik Doma dr. Wolfgang Rothe uručio je s. Boženki za 23 godine sakristanske službe križ - preslik oltarnog križa iz kapele sv. Mihaela, kojeg s. Boženka poklanja Kući matici.  
 
Bivši župnici kao i sadašnji župnik Christian Penzkofer također su izrazili srdačnu zahvalnost za dugogodišnju otvorenost i suradnju naših sestara. 
 
s. Zdravka Gverić