DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 1 BenediktXVI MarijaNedavno je u izdanju lista "Marija" objavljena knjiga "Marija u riječi Benedikta XVI.", koju je uredio Dinko Aračić. Riječ je o zbirci propovijedi Benedikta XVI. o Mariji, koje je održao na različitim marijanskim blagdanima.

Iz Predgovora:

Na Novu godinu 2009. u vatikanskoj bazilici sv. Petra u Rimu, zajedno s „božićnim čestitarima'' iz Libanona, sudjelovao sam u misnom slavlju koje je predslavio papa Benedikt XVI. i slušao njegovu propovijed o sv. Bogorodici Mariji.

Sljedeće godine na isti blagdan našao sam se na istome mjestu zajedno s njemačkim ”Sternsingerima”, pjevačima betlehemske zvijezde. U organizaciji „Kindermissionswerka" mladi, odjeveni u ruho Mudraca s Istoka, sudjelovali su a u prinosu darova i bili oduševljeni susretom s Papom. Mi ostali bili smo zadivljeni Benediktovim riječima o Majci Isusovoj. Tada se u meni rodila zamisao kako bi bilo dobro i korisno te i ostale Papine propovijedi za Gospine blagdane prevesti i objaviti na hrvatskom jeziku. Dio toga posla marljivo je obavljao mjesečnik „Marija" koji punih osam godina donosio izabrane dijelove njegovih govora o Gospi. U suradnji s Uredništvom toga Gospina časopisa ti su tekstovi sada pregledani i upotpunjeni.

Benedikt XVI. jedini je papa u povijesti koji je napisao djelo o Isusu Lazareta. Iako nešto slično nije ostvario o Gospi, njegove misli u ovoj zbirci svojevrsno su djelo o njezinu liku i ulozi u djelu spasenja. Sa stranica ove knjižice progovara tako teolog, propovjednik i vjernik. Vjeran evanđeoskom tekstu, on lik Majke Isusove povezuje s Kristom, a njezinu ulogu uključuje u sveukupno Božje otajstvo.

Knjižica koju držite u rukama namijenjena je vjernicima kojima je Majka Isusova čvrst oslonac i važna osoba u životu. Njoj se povjeravaju u svojim poteškoćama, od nje očekuju pomoć i zaštitu. Ona im je blagoslov i ohrabrenje, nada i povjerenje u Boga koji je ljubav i milosrđe. Knjižica će dobro doći i vjeroučiteljima, kako bi sami shvatili i mladima zatim prenijeli bit i sadržaj marijanskih blagdana. Navjestiteljima Božje riječi bit će pomagalo kako ispravno govoriti o Onoj koja je svijetu donijela Spasitelja.

Fra Petar Lubina, "Marijin" urednik, pregledao je ovaj rukopis i napisao Uvod. S. Valerija Kovač, tajnica Hrvatskoga mariološkog instituta, docentica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i vrsna poznavateljica teološke misli Josepha Ratzingera, napisala je Pogovor. I fra Petru i s. Valeriji od srca zahvaljujem.

Nakladnik, izdavač i urednik žele da ova knjižica bude prilog hrvatskoj propovjedničkoj literaturi o Majci Gospodinovoj, koja nam u Isusovoj sljedbi pokazuje put Bogu. Zajedno j njome, na njezine blagdane, slavimo Gospodina koji joj učini velika djela i, preko nje, čini svima nama.

Dinko Aračić

Na blagdan Marijina rođenja, 8. rujna 2018.

Preuzeto iz: www.franjevci-split.hr

 2019 1 BenediktXVI Marija2