DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 01 Pozega KlariseNemalo sam se pozitivno iznenadila kada mi se prije nešto više od dva mjeseca telefonom javila časna majka sestara klarisa u Požegi, s. Klara Lisac. Dodatno pozitivno iznenađenje izazvala je u meni, kada me zamolila da im dođem održati nekoliko teoloških predavanja. Izričito je naglasila da ne žele duhovne nagovore ili duhovne vježbe, nego da im kao profesorica dogmatske teologije dublje protumačim neke odabrane sadržaje vjere.

Tako sam od 7. do 9. siječnja 2019. sestrama održala nekoliko predavanja o temama iz teološkog i vjerskog razumijevanja čovjeka: 1. Suvremeni naturalistički izazovi glede razumijevanja čovjeka; 2. Čovjek stvoren na sliku Božju; 3. Čovjek kao jedinstvo tijela i duše; 4. Čovjekov grijeh kao odbijanje Božjega poziva; 5. Milost – Božje spasenjsko djelovanje i nutarnja preobrazba čovjeka; 6. Čovjekov život u dinamizmu milosti – ulivene kreposti i iskustvo milosti. Nakon iscrpnih predavanja sestre su još rado ostajale u razgovoru te iznosile svoja razmišljanja, dojmove i iskustva. Posebno me impresionirala njihova načitanost. Koji god sam relevantni učiteljski dokument ili teološku knjigu preporučila za čitanje, one su mi brzo odgovorile da su sve to već pročitale i produbile.

Sestre klarise došle su u Požegu 2000. godine na poziv mjesnog biskupa mons. Antuna Škovrčevića, koji brine o njima, kao i  braća franjevci. Trenutno ih ima sedam, od kojih su četiri puno mlađe od mene, a dolazak još jedne novakinje očekuju na ljeto. Bio mi je to prvi neposredni susret s redovnicama kontemplativnoga tipa te sam najvećim dijelom sudjelovala u njihovu dnevnom redu. Zadivilo me njihovo radikalno odreknuće od vanjskoga svijeta i jednostavnost njihova života s jedne strane, te istodobna gostoljubivost i povezanost s ljudima s druge strane.

Teološki tečaj koji sam održala sestrama klarisama nije bio samo njima, nego i meni jedno veliko obogaćenje. 

S. Valerija Kovač