DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 01 Sibenik Dan posv zivotaVeć tradicionalno, Šibenska biskupija Dan posvećenog života obilježava u nedjelju prije blagdana Svijećnice. I ove je godine ista prigoda 27. siječnja u crkvi sv. Luce, kod sestara benediktinki, okupila veliki broj redovnika i redovnica iz skoro svih zajednica koje u Biskupiji djeluju.

Okupljene je pozdravila s. Fortunata Spahija, poglavarica samostana. Svima je zaželjela dobrodošlicu i izrazila radost zbog teme koja nas je na ovaj Dan posvećenog života okupila upravo u njihovu samostanu. ''Naš samostan vam je otvoren, sva vrata su vam otvorena i, što je najvažnije od svega, naša srca su vam otvorena'', rekla je. Radost zbog susreta izrazio je i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U svojoj riječi osvrnuo se na Poruku u povodu Dana posvećenog života koju su svim Bogu posvećenim osobama uputili mons. Zdenko Križić, u ime Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ te s. Ana Marija Antolović, u ime Hrvatske redovničke konferencije. Govoreći kako se od Bogu posvećenih osoba traži obnovljeno i snažno evanđeosko svjedočanstvo samoodricanja i uzdržljivosti (usp. navedena Poruka, br. 1), biskup je zaključio kako je nužno razbaštiniti se zemaljskoga života, kako bismo ušli u onaj Božji.

Središnji dio susreta i ove je godine bio prilika za međusobno upoznavanje i zajedničko promišljanje o bogatstvu i raznolikosti Bogu posvećenog života. Promišljalo se o ženskom kontemplativnom životu kroz dokument Cor orans – provedbena uputa apostolske konstitucije Vultum Dei quaerere. Značenje i glavne naglaske dokumenta, poglavlje po poglavlje, izložio je fra Ivan Režić. Uz značenje koje dokument ima za kontemplativne zajednice, predavač je naglasio one teme koje mogu biti doprinos produbljivanju kontemplativne dimenzije apostolskih zajednica ili njihov svojevrsni korektiv.

Na koncu je uslijedila zajednička molitva Večernje koju su predvodili franjevački novaci s Visovca, molitva zahvale za dar posvećenog života koju su izrekli predstavnici svih zajednica te zajedničko druženje. (RA)