DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 01 Zagreb duh vjezbePrvi turnus duhovnih vježbi održan je u našem samostanu u Zagrebu, na Pantovčaku od 27. siječnja do 2.veljače 2019. pod vodstvom fra Zdravka Lazića, gvardijana samostana sv. Franje na Kaptolu.

Započeli smo duhovne vježbe u raspoloženju šutnje, osluškivanju vlastite nutrine, sabranosti i zahvalnosti, sjetivši se divnih osoba počevši od svojih roditelja do svih onih koji su nas duhovno oblikovali.

U razmatranjima voditelj duhovnih vježbi često je naglašavao kako je duhovni život uvijek boj i jedna velika bitka; važno je prihvatiti sebe, vlastitu narav, druge, poslanje i traži se krepost poniznosti koja se u današnje vrijeme smatra slabošću. U poniznosti srca razumjeti drugoga u njegovim nastojanjima. Uz to se veže strpljivost. Paziti da tako živimo da nas uspjesi ne uznesu, i neuspjesi ne obeshrabre.

Duhovnik je također isticao kako je bitno posjedovati franjevačko raspoloženje, neprestano pokretati duh da slavi Boga. Život u zajednici je lijep, ali i zahtjevan. Potrebno je u zajednici više lijepih riječi, jer naša je karizma uljudbenost - ljubaznost. Premalo kažemo hvala i oprosti! Život u zajednici nas uči da smo jedna s drugom, a ne jedna kraj druge. Važno je načelo uzajamnosti, naše sestrinstvo je duhovna stvarnost.

U programu  duhovnih vježbi bilo je sadržano predavanje, sveta misa, klanjanje i molitva časoslova.

Zahvalni smo ponajprije Gospodinu za provedene milosne dane, fra Zdravku za svu jednostavnost koju nam je približio svojim životnim primjerom i svim sestrama koje su nam iskazale pažnju da bi nama bilo što ljepše počevši od kućne  predstojnice do sestara u kuhinji koje su hranile našeg “brata magarca”.

Tekst i foto: s. Jelena Erak