DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2019 03 Sibenik IzraelU pripravi za jubilej „Pedeset godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića“ koji će se proslaviti iduće godine, oko 420 vjernika Šibenske biskupije hodočastili su u Svetu zemlju 12. – 19. ožujka, predvođeni biskupom mons. Tomislavom Rogićem. Na hodočašću su sudjelovale i tri naše sestre: s. Nevenka Grgat, s. Benedikta Gotovac i s. Mandica Starčević.
 
Teško je sažeti i verbalizirati sve doživljeno i proživljeno na svetim mjestima koja smo pohodili.  Prvo odredište po dolasku u Izrael bila je Gora Karmel i karmelićanski samostan Stella Maris, koji se nalaze u gradu Haifi. Misno slavlje u samostanskoj crkvi i svetištu predvodio je biskup Rogić. U homiliji nam je poručio da nam cijelo hodočašće bude kao uspinjanje na Goru preobraženja i traženje susreta s Gospodinom, kako bi jasnije i odlučnije hodali kroz život Kristovim stopama.
 
Drugog smo dana boravili Nazaretu i Kani Galilejskoj. U Nazaretu smo obišli i crkvu sv. Josipa te crkvu koja se prisjeća prvog susreta Marije i anđela Gabrijela. Središnji događaj bilo je misno slavlje u bazilici Navještenja. Nakon Nazareta pohodili smo crkvu i svetište u Kani Galilejskoj. Bračni parovi obnovili su bračne zavjete.
 
Treći dan hodočašća sastojao se od molitvenih posjeta nekolicini svetih mjesta. Prva postaja bila je Tabgha i Crkva Umnažanja. Tabgha je mjesto gdje je Isus umnožio pet kruhova i dvije ribice i nahranio oko pet tisuća muškaraca. U Tabghi smo posjetili crkvu Petrova prvenstva. To je mjesto na kojem je Isus upitao Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” U crkvi smo molili pred stijenom na kojoj je prema predaji Isus blagovao s učenicima. Središnji dio hodočašća bilo je misno slavlje u crkvi Petrova lađa koja je izgrađena nad Petrovom kućom, u Kafarnaumu. Dan proveden u Galileji hodočasnici zaključen je vožnjom po Galilejskom jezeru. U večernjim satima sudjelovali smo na euharistijskom klanjanju u bazilici Naviještenja u Nazaretu, u kojem su domaćini molili i za nas hodočasnike i našu domovinu.
 
Četvrtog smo dana krenuli prema Jeruzalemu. Prva postaja na putu bilo je brdo Tabor ili brdo Preobraženja Isusova. U crkvi Preobraženja slavljena je euharistija za sve nas hodočasnike.  Uslijedio je odlazak na rijeku Jordan, gdje smo  na mjestu Isusovog krštenja  obnovili svoje krsne zavjete. Nastavak puta odveo nas je u  Qumran mjesto gdje su pronađeni Kumranski spisi, a nakon Qumrana uslijedio je odlazak na obalu Mrtvog mora. Dan je završio posjetu Jerihonu u kojem smo se zaustavili kod Zakejeve smokve  i vidikovac s kojeg se vidi brdo – početak pustinje na kojem je bio Isus bio iskušavan.
 
Božićno ozračje doživjeli smo petog dana pohodom Betlehemu. Ulazak u Baziliku Rođenja gdje smo čekali red za ulazak u špilju rođenja Isusovog i samo doticanje i iskazivanje pobožnosti na svetom mjestu mnogim je hodočasnicima izazvalo emocije. Nakon obilazaka špilje uslijedilo je misno slavlje u franjevačkoj crkvi svete Katarine koja je spojena s Bazilikom Rođenja. U crkvi svete Katarine hodočasnici su pohodili  špilju u kojoj je živio sveti Jeronim Dalmatinac, kao i špilju Nevine dječice. Posjet  Betlehemu završio je u špilji  Bogorodičina mlijeka.
 
Jeruzalem i Isusova agonija bile su tema promišljanja šestog dana hodočašća. Središnji događaj bilo je misno slavlje u Bazilici agonije ili u Crkvi svih naroda. U crkvi se nalazi stijena na kojoj se Isus molio uoči muke. U nastavku dana pohodili smo Sveti Grob, kao i ostale  jeruzalemske znamenitosti, među kojima i mjesto gdje je mučen sveti Nikola Tavelić.
 
Sedmi dan je za nas bio posebno milostan. Pohodile smo Kalvariju ranije ujutro, a nakon toga sudjelovale u svetoj misi koju je u samoj kapeli Isusovog groba predslavio o. biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s naših svećenicima hodočasnicima. A sudjelovale smo i mi redovnice koje smo bile na hodočašću – nas sedam i jedan laik. Sudjelovati na sv. Misi na ovom svetom mjestu, uz zatvorena vrata kapele i odvojeni od žamora vjernika koji su čekali svoj trenutak ulaska u kapelu Groba, poseban je i zaista neopisiv događaj. Osjetilo se to u svima nama sudionicima. U nastavku dana smo se pridružile našim hodočasnicima te smo u nakon molitve u bazilici sudjelovali u drugom misnom slavlju u samostanskoj crkvi svetog Spasitelja na Sionu gdje je sjedište Kustodije Svete Zemlje.
 
Misno slavlje  koje je predvodio biskup Tomislav Rogić bilo u znaku svetog Nikole Tavelića. Zadnjeg smo dana hodočašća detaljnije upoznale i obišle samu Baziliku Groba te smo sudjelovale na sv. Misi zahvalnici  u crkvi svetog Spasitelja u Jeruzalemu. U uvodnom djelu slavlja koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić hodočasnike je pozdravio jedan od čuvara Kristova groba Hrvat fra Siniša Sreberenović i gvardijan samostana svetog Spoasitelja fra  Marcelo Ariel Cichinelli. U svom obraćanju fra Siniša Srebrenović naglasio je kako je franjevcima u Svetoj Zemlji posebno na srcu Šibenska biskupija i to preko Svetog Nikole Tavelića. On je prvi svetac Kustodije Svete Zemlje. Kustod Svete Zemlje je odlučio Šibenskoj biskupiji odlučio darovati kamen iz Kristova Groba, kazao je otac Srebrenović dok je predavao relikviju biskupu Rogiću. Kamen je uzet iz Kristovog groba prilikom obnove prije nekoliko godina. Medalja Križ hodočasnika dijeli se zaslužnim hodočasnicima, a ustanovio ju je papa Leon XIII. Odlikovanje je papinskog prava, a dijeli ga Kustod Svete Zemlje u ime Pape. Tu medalju je dobio fra Tomislav Glavnik za zasluge koje je napravio u promicanju Svete Zemlje, te za sve što je učinio da se Getsemanskom  vrtu vidi prisutnost Hrvata, kazao je fra Siniša Srebrenović. 
 
Poslijepodne je uslijedio odlazak iz Svete zemlje i povratak u domovinu.  Na svim svetim mjestima molile smo za našu Zajednicu i svaku sestru u njoj. Na brdu Tabor i u bazilici Groba ostavile smo misne intencije za duhovni rast naše Zajednice. A nama trima ostaje prebirati svete događaje u srcu i živjeti ih u povjerenim nam danima.
 
s. Mandica Starčević