DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2019 05 Zagreb Teologijada2Na prvoj Teologijadi, intelektualno – duhovnom susretu studenata teologije na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u organizaciji Studentskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenstva za pastoral studenata laika KBF-a, koja se održala 3. i 4. svibnja 2019., sudjelovali su i studenti Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove.
 
U godini obilježavanja 350 godina postojanja Sveučilišta u Zagrebu, Teologijada pod geslom „Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu” (Iv 18, 37), okupila stotinjak studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, Splitu, Đakovu, Teologije u Rijeci, Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, Teološkog fakulteta u Ljubljani, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Franjevačke teologije u Sarajevu i Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove u Zagrebu.
 
Budući teolozi su na intelektualno duhovnom susretu, koji se održavao u prostorijama pastoralnog centra svetišta Svete Mati Slobode na Jarunu, promišljali o temi „Identitet i poslanje teologa danas”, aktualiziranoj kroz šest tematskih cjelina inspiriranih duhom vremena i gorućim pitanjima društva unutar kojeg se identitet teologa formira i djeluje. 
 
Program je započeo svečanim Euharistijskim slavljem u crkvi Svetog Martina koju je predslavio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s dekanom KBF-a u Zagrebu prof. dr.sc. Mariom Cifrakom, prodekanima prof. dr. sc. Antom Barišićem i prof. dr. sc. Nenadom Malovićem, doc. dr. sc. Ivanom Dodlekom, glavnim koordinatorom Povjerenstva za pastoral studenata, dekanom KBF-a u Đakovu prof. dr. sc. Vladimirom Dugalićem te mr. sc. Jenkom Bulićem, duhovnim asistentom studenata laika KBF-a u Splitu. Slavlju su nazočili profesori koji su stigli u pratnji studentima, a pozdravila ih je na početku doc. dr. sc. Martina s. Ana Begić, članica Povjerenstva za pastoral studenata. Mons. Ivan Šaško je blagoslovio prvi susret mladih budućih teologa, kojima se u obratio u homiliji, koristeći prigodu blagdana svetih apostola Filipa i Jakova. Uspoređujući teologe danas s apostolima Isusa Krista, mons. Šaško uputio je na Isusove riječi „Toliko sam vremena s vama i još me ne poznaješ?”. Teolozi su oni koji prije svega borave sa Isusom kroz Njegovu riječ i Njegova otajstva sakramenata na kojima se hrane i upoznaju Gospodina. Prva zadaća teologa je upoznati Krista, jer tko Njega upozna, upoznao je Oca. Tek pravi poznavaoci Krista, oni koji su s njim osobno prijateljevali mogu ga navijestiti drugima i biti Njegovi svjedoci. 
 
2019 05 Zagreb Teologijada
Nakon svete Mise, u dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta upriličen je kratki uvodni program u Teologijadu. Okupljene studente pozdravio je dekan prof. dr. sc. Mario Cifrak, dok su predstavnici Studentskog zbora KBF-a u službi organizatora susreta, prigodnim vizualnim uratkom pozdravili sudionike te ih upoznali s ciljem susreta i glavnim naglascima sadržaja kojim će se dvodnevno baviti i zajednički promišljati. Prigodnim domjenkom je završio uvodni dio programa te su se studenti u pratnji profesora zajednički uputili prema Jarunu. 
 
U Crkvi Duha Svetoga na Jarunu je potom organizirana molitvena večer. Studentski kapelan don Damir Stojić animirao je molitvenu večer uz pomoć slavljeničkog banda i članova molitvene zajednice Božja pobjeda. Don Damir se na početku susreta studentima obratio izlaganjem o Ulozi i poslanju teologa danas. Koristeći biblijske slike ljudi koji su upoznali Boga, te poznavajući ga i druge upoznavali s Njime i dovodili ih njemu, govorio je o poslanju teologa u današnjem svijetu. Razmatrajući nad biblijskom prispodobom o dvojici učenika na putu u Emaus, u istima je prepoznao elemente koji ih povezuju s teolozima danas, odnosno koja mogu poslužiti onima koji danas žele biti učenici koji su upoznali Krista. 
 
Nakon promišljanja, molitvena zajednica Božja pobjeda i don Damir predvodili su zajedničku molitvu za svakog studenta pojedinačno, želeći pokloniti svakom najdragocjeniji dar koji kršćanin može drugome uručiti, zagovornu molitvu. Moleći u zajedništvu i jedni za druge, susret je završen klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. 
 
Drugi je radni dan teologijade u pastoralnom centru svetišta Svete Mati Slobode započeo molitvom i blagoslovom don Jenka Bulića. Prvi radni blok sastavljen od plenarnih izlaganja i radnih skupina, otvorila je studentica KBF-a iz Zagreba, Mateja Borovec temom „Služba laika – iluzija ili stvarnost?”. Odgovarajući na pitanja što je služba, kako služiti, što je služba laika te zašto, gdje i kada služiti, studentica Borovec je ponudila sliku laičke službe iz perspektive crkvenih dokumenata i pastira Crkve. Govoreći o apostolatu laika koji su na prvoj crti crkvenog života, kako kaže Pio XII, zaključila je kako je po njima Crkva životno počelo ljudskog društva što osobito budi potrebu osvješćivanja laika kako su i oni Crkva. 
 
Identitet i poslanje teologa danas promišljalo se i u drugom izlaganju „Moja je savjest čista” kojeg je predstavio Vatroslav Siketić s KBF-a u Zagrebu. Izlaganje je kritički promišljalo svećeničku službu danas, odgoj svećeničkih kandidata te poslanje svećenika kao teoloških stupova Crkve čija se služba želi promatrati iz eshatološke perspektive. Kraju prvog bloka priveo je fra Zvonimir Batista s Franjevačke teologije u Sarajevu, izloživši sve češće artikuliranu temu „Redovnici, jesmo li sretni?”. Promišljanje studenta fra Zvonimira odnosilo se na redovnike i svećeničke kandidate kojima je teologija ujedno platforma životnog poslanja i poziva. Promišljajući o redovništvu u suvremenom kontekstu, izazovima zavjeta i propitujući autentičnost redovničkog življenja, progovorio je o pozitivnim elementima posvećenog života kao i o vidljivim izazovima istoga. U promatranju diskrepancije između življenog i obećanog, preporućio je posvećene i one koji će to postati zagovoru svetih sretnika. 
 
Prijepodnevni je prvi blok završio radnim skupinama koje su prema izloženim temama nastavili promišljati i u skupnim razgovorima produbljivati predložene sadržaje. Nakon pauze nastavljen je rad u drugom bloku izlaganja koji je na stol iznio neke goruće probleme i izazove s kojima se teolozi i Crkva općenito susreće danas. Prvo izlaganje studenta s KBF-a u Đakovu Tomislava Vojnića Mijatova ponudilo je studentima pogled na „Homoseksualnost kao stvarnost koja nas okružuje”. Govoreći o gay ideologiji te postmodernim strujanjima koji pod krinkom homoseksualizma promoviraju promiskuitet, slobodnu ljubav te seksualizaciju djece i mladih kao najranjivije skupine, izlagač je istaknuo dobro poznatu tendenciju uništenja kršćanskog morala te reinterpretaciju biblijske slike stvaranja muškarca i žene pred kojima teolozi imaju iznimno važnu društvenu ulogu. 
 
Izazov „Pomodarstva Life Coachinga” predstavila je studentica Ivana Udovičić s KBF-a u Zagrebu, dajući kratki pregled pojave životnog treniranja kao struje New Age-a koje Boga zamjenjuje čovjekom. Razotkrivajući zamke popularnog fenomena, studentica Udovičić naznačila je glavne obrise spomenutog pokreta koji koristeći često kršćansku terminologiju i pojmove, promovira opasni sinkretizam te ljudima koji tragaju za smislom nudi samoostvareje i samootkupljenje koje vodi putem samourušavanja. 
 
„Liturgijska strujanja” predstavila je studentica Tea s KBF-a iz Splita, koja je izazove pred kojima se nalazi liturgija danas sagledala iz ekleziološke perspektive. Razmišljajući o izazovima razine teološkog poznavanja liturgijskih čina i razumijevanje istih današnjeg čovjeka, studentica Tea naznačila je temeljne obrise liturgijskih strujanja. Ističući važnost i prostor liturgijske formacije, promišljalo se o liturgiji po kojoj svaki katolik postaje velik i univarzalan te počinje osjećati što osjeća sama Crkva. 
 
Drugi dio radnog bloka završio je grupnim osvrtima na izložene teme, koji su iznjedrili različita pitanja, promišljanja i kritičke evaluacije kao podlogu za zajedničko razmišljanje na okruglom stolu koje je uslijedilo nakon izvješća i prezentacije zaključaka radnih skupina. Okrugli stol bio je dinamična rasprava i zajedničko promišljanje nad raznorodnim elementima tema unutar sadržaja identiteta i poslanja teologa danas. 
 
U završnom djelu susreta, nakon zahvalnih govora, uslijedila je podjela zahvalnica sudionicima prve Teologijade, koje je u ime studenata FTIDI preuzeo predstavnik Zlatko Brauchler SJ. Teologijada 2019. završena je molitvom zaštitniku teologijade bl. Alojziju Stepincu te Euharistijskim slavljem u crkvu Duha Svetoga na Jarunu koje je predslavio dekan KBF-a prof. dr. sc. fra Mario Cifrak. Ad maiorem Dei gloriam!