DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2020 02 Sibenik sastanakRedoviti godišnji susret naših kućnih predstojnica te odgovornih sestara u našim kućama i ravnateljice DV Brat Sunce s Vrhovnom upravom Družbe održan je u Šibeniku u kući matici 21.-22. veljače 2020.

Dvodnevni susret započeo je molitvom Srednjeg časa u samostanskoj kapeli, a radni dio sastanka nastavljen je u pozdravom vrhovne poglavarice s. Terezije Zemljić koja je predstavila predavačicu mr. sc. Maju Jakšić, psihoterapeutkinju iz Splita koja je specijalizirala iz pastorala kriznih situacija. Predavačica je okupljenim sestrama održala dva predavanja. U prvom predavanju „Duhovno majčinstvo“ promišljala je od temeljnih pojmova majčinstva te je svaka sestra prošla listu pitanja za samoprocjenu u kojem je posvijestila svoj odnos s vlastitom majkom te je ukazala koliko je važno proraditi osjećaje prema vlastitoj majci. Predavanje je nastavila ukazavši na Mariju kao savršenu sliku majčinstva. Duhovno majčinstvo je u nastavku razradila u više segmenata te je zaključila kako je to način na koji mnoge žene daju svoj ključni doprinos u ostvarenju i njegovanju duhovnog, moralnog i emocionalnog života s drugima. A mi kao redovnice smo osobito pozvane na njegovanje ovakvog oblika odnosa i života. U drugom predavanju „Sindrom izgaranja i zamor suosjećanja“ predavačica je ukazala na razlike između stresa i izgaranja, između izgaranja i zamora suosjećanja te sve češće prisutan pojam burn out. Sestre su i ovdje imale pitanja za samoprocjenu iz kojih se razvila zanimljiva diskusija.  Ponuđeni su i alati za samopoć.

U nastavku rada časna majka s. Terezija Zemljić dala je iscrpno svoje izvješće, s osobitim naglaskom na duhovni život sestara. Uslijedila su izvješća kućnih poglavarica i odgovornih sestara (s. Zvonimira Nimac – Zagreb, s. Zdravka Gverić – Podstrana, s. Angelika Vuković – Stankovci, s. Mandica Starčević – biskupija, s. Nevenka Grgat – kuća matica, spriječena s. Ana Tadić iz Karlovca je poslala svoje izvješće koje je časna majka pročitala, s. Nikolina Bilić – HKŽ Munchen, s. Klara Pavlović – Vodice i s. Benedikta Gotovac – Primošten). Kako je 21. u mjesecu cjelodnevno euharistijsko klanjanje u kućnoj kapeli za proglašenje Službenice Božje majke Klare Žižić blaženom, sestre su se priključile kućnoj zajednici sestara i  okupljenim vjernicima na zajedničkom klanjanju i euharistijskom slavlju koje je predvodio katedralni župnik don Krešimir Mateša.

Drugog dana sastanka sestre su molitveni dan započele sa sestrama u kući matici molitvom Jutarnje i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Mate Topić. U radnom dijelu su nastavljena izvješća vrhovne ekonome s. Slavice Bezjak te njezino drugo izvješće kao odgojiteljice sestara juniorki. Poslušale su i izvješće ravnateljice DV Brat Sunce s. Anite Krajač. Nakon ovih izvješća razvile su se diskusije. U poslijepodnevnom završnom dijelu donijeti su zaključci sastanka, koje će kućne predstojnice prenijeti svojim sestrama u povjerenim im zajednicama.

S. Mandica Starčević