DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2020 03 Grljevac korizmaSestre u Podstrani su početak korizme obilježile 01.03.2020., povlačenjem u tišinu, pripravljajući svoje srce za ulazak u „pustinju“ kroz dnevno klanjanje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Presveto Tijelo Isusovo je izložio fra Petar Milanović-Trapo, redoviti nedjeljni misnik, nakon redovite sv. mise u 9 sati. Blagoslov s Presvetim i duhovni nagovor, odnosno poticaj za ustrajnost u vlastitim korizmenim vježbama koje mogu biti različitih načina i oblika pripremio je liturgičar fra Domagoj Volarević, profesor na KBF-u u Splitu. 

U duhovnom izlaganju fra Domagoj je pojasnio pojam pokore čiji je pravi smisao izblijedio. Na riječ pokora odmah nam se javlja misao odricanja od nečega zaboravljajući pri tome da se ona može vršiti na bezbroj načina. Kažemo da je korizma pokorničko vrijeme što je djelomično točno. Ispovijed je bila uvijek tiha, na uho, ali pokora je bila javna. Potrebno se vratiti na početke korizme, odnosno sakramentu krštenja koje je najjače. Korizma je podsjećanje na krštenje. Hod koji nas pokušava vratiti u okvire, na pravi put. Ona je vrijeme čišćenja, treninga, priprave za Uskrs. Pokajati se znači neka ti bude žao zbog zlih djela, zbog onoga što si krivo radio. Pokora je vježba u kojoj se moraš odreći nečega da bi vježbao. Potrebno je i tjelesno i duhovno skladno i pravilno razvijati. Tijelo se vježba, a da bi se vježbalo potrebno se oznojiti. Pokorom oslobađamo prostor da možemo gorljivije slušati Božju Riječ, a kroz radne obaveze je aktualizirati. Neće nas dovesti do radosti vječnoga života neke molitvice koje smo naučili napamet, nego svjesno slavljenje liturgije. Korizma nas upravo uvodi u to svjesno slavljenje otajstava. Do 13.st. Isus je prikazan na križu proslavljen (križ sv. Damjana). Križ je sredstvo kojim se Isus proslavio. Od 13. st. se prikazuje Isusa kao patnika jer se nastoji naglasiti Kristovo čovještvo. Sveti Franjo pokoru, post uvijek povezuje s Kristom.

Fra Domagoj je svoje duhovno izlaganje zaključio pozivom sestrama da se sjete svoga krštenja na kojem se bazira cijeli redovnički život. Bog nas je pozvao, ali nas je zajednica izabrala kao svoje članove. Božji poziv je jedno, a izabranje nešto drugo.

S. Valentina Sitaš