DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2015 07 22 Molitveni hod 01Samo dva dana nakon što je u Lišanima otvorena Policijska postaja, 17. srpnja 1991. godine, krenuo je prvi četnički napad. U prvom granatiranju Lišana i uopće na području Zadarske županije i Šibenske biskupije, smrtno su stradali fra Mile Mamić iz Lišana i redarstvenik Josip Žulj iz Oklaja.


Granata koja je ubila fra Milu ispaljena je iz susjedne Ostrovice toga dana ujutro iza 5 sati. Geler ga je pogodio u glavu, a umro je na rukama brata Ante na području Trogira dok je vožen u Splitsku bolnicu. Samo petnaestak metara dalje od fra Mile, od srbočetničke granate smrtno je stradao i redarstvenik Josip Žulj.

To jutro stanovništvo je bježeći od granata raseljeno po mjestima uz primorje na sigurnu udaljenost. Sudbinu stanovništva dijelile su i naše dvije sestre s. Viktorija Vukančić i s. Cecilija Žuljević koje su pastoralno djelovale u istoj župi. Mjesta Lišane, Vukšić i Bulić su uz slabo naoružanje lavovski se boreći uspijevala odbijati nadmoćnijeg srbočetničkog neprijatelja sve do konačnog pada krajem mjeseca rujna, kad je cijela župa u potpunosti spaljena, a crkve minirane i srušene do temelja.

S posebnim pijetetom prema žrtvama 14 branitelja i 16 civila župe sv. Mihovila Lišane i u povodu 24. obljetnice progonstva žitelja, održana je 17. srpnja 2015., sedmu godinu zaredom, molitveni hod "Koracima nade u istinu" od Bulića, kroz Vukšić i Lišane. Hod su organizirali: Udruga „Žene u Domovinskom ratu-Zadar, Općina Lišane Ostrovičke, župa sv. Mihovila, MO Bulić, MO Vukšić, KUD „Vukšić“, KUD „Sv. Nikola Tavelić“, DVD Lišane Ostrovičke i Udruga „Naše ruke“.Program je započeo molitvom i polaganjem svijeća ispred spomen-obilježja prvog poginulog branitelja 113. Šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću sa zaustavljanjem, čitanjem imena svih stradalih te molitvom za odrješenje kod spomenika žrtvama u Buliću, Vukšiću i Lišanima. Dionicom dugom 10 km sudionici Hoda molili su Marijin križni put i krunicu. Program je završio svetom misom u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima, koju je predslavio domaći župnik fra Damir Čikara uz koncelebraciju fra Marka Nimca, župnika župe Stankovci.

Neka i ovaj molitveni hod kojim se odala počast najvećoj žrtvi koju su ti ljudi nesebično dali za slobodu, koju danas imamo, bude veliko hvala i poruka da ćemo ih se, svjesni njihove žrtve, uvijek s poštovanjem sjećati jer su i njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojem se gradi budućnost. U ovogodišnjem Hodu sudjelovale su naše dvije sestre, rodom iz Lišana: s. Ljiljana Radaš i s. Zvonimira Nimac.


Tekst i foto: s. Zvonimira Nimac