DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2015 09 sibenik klara5aU ponedjeljak 21. rujna, u Šibeniku je proslavljen spomendan naše utemeljiteljice, službenice Božje majke Klare Žižić. Nakon jutarnje svete mise započelo je cjelodnevno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u samostanskoj kapeli a završilo molitvom Večernje časoslova.

Svečano večernje euharistijsko slavlje u crkvi sv. Lovre, predvodio je biskup msgr. Ante Ivas u koncelebraciji desetak svećenika. Liturgiju su pjevanjem uzveličali članovi vokalnog  sastava „Pivači sv. Jakova“. Ovim misnim slavljem biskup je ujedno zaključio i Godinu posvećenoga života za Šibensku biskupiju.

U prigodnoj propovijedi, biskup Ivas obratio se posebno osobama Bogu posvećenoga života. Uvodno se osvrnuo na svetoga Mateja i njegov poziv. On se osjećao grešnikom ali je shvatio da je Božji poziv nezasluženi, milosrdni i osobni Božji dar. Bog po svojoj volji i izboru poziva. To nije  osobna zasluga. Majka Klara i prve sestre došle su u Šibenik, kako je kroničar onoga vremena zapisao, „po hotenju Božjemu“. Vjerujemo da iznad svih događaja i povijesnih okolnosti u kojima je Majka Klara živjela i djelovala, stoji Božja volja. Ona i njezine sestre pošle su za Isusom kako bi živjele po Božjoj volji, onako kako je Isus cijeloga svoga života živio. Biskup je naglasio kako je to  najbolja i najuspješnija formula svetosti svakoga kršćanina a napose osoba Bogu posvećenoga života. Izrazio je nadu da su redovničke zajednice u ovoj Godini posvećenoga života prepoznale djelo Božjega Duha koji u Crkvi poziva na nasljedovanje Krista i ostvarenje  evanđelja u različitim oblicima. Zaželio je da ciljeve Godine posvećenoga života, ostvaruju radikalno i to u radosti.

„Nasljedovanje s tugom na licu je tužno nasljedovanje. Papa poručuje kako želi da osobe posvećenoga života budu nositelji radosti. Da u svojim zajednicama iskuse i svjedoče svijetu kako jedino Bog može ispuniti ljudsko srce i učiniti čovjeka sretnim. Kako su oni upravo iz te ispunjenosti dar Crkvi, obitelji, mladima, starima, siromašnima, napuštenima i onim osobama koje su izgubile nadu,“ poručio je otac biskup. Zaželio je Bogu posvećenim osobama život koji zrači iskrenom a ne umjetnom radošću i ljepotom življenja s Kristom po njegovu evanđelju. Da se ne uznosimo svojom snagom, zaslugama, uspjesima i svojom poviješću, nego radije skromnošću, malenošću i poniznošću.

Tekst i foto: S. Jozepka Vukančić