DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2018 10 Ivan GolubOvih dana preminuo je naš profesor emeritus, akademik Ivan Golub. Danas, 30. listopada, u molitvi smo ga ispratili u vječni pokoj. U zadnje vrijeme, kako je završio u bolnici, mnogo smo o njemu pričali:

advent hope love joy peaceSvaki čovjek nosi neki oblik nade u nekoga ili nešto. Nada je povezana sa željama. Svi nešto želimo, svoje želje izričemo pred drugima ili ih pred Bogom nosimo u tajnosti svoga srca.
 

2017 8 Sinj2Od ranih stoljeća, a posebice od srednjega vijeka, u kršćanstvu su postala vrlo omiljena hodočašća kao tjelesni i duhovni čini vjere koji su se poduzimali iz različitih motiva:
 

m03Poznato nam je da priroda govori o Bogu. Starozavjetni mudrac već zna da ljepota prirode upućuje na veličinu svoga Stvoritelja, a Pavao također kaže da se po stvorenome svijetu može zaključiti na onoga koji ga je stvorio. Jedan od takvih prirodnih „indikatora“ Boga je zasigurno more.

He Qi Risen Lord malaNajstarija kršćanska ispovijest vjere polazi od Isusova uskrsnuća (usp. 1 Kor 15). Bog je Isusa uskrisio od mrtvih i on se kao živi objavo apostolima. To je ona nenadmašiva novost, koju tada nitko od ljudi u Isusovu okruženju nije mogao zamisliti.

Poklonstvo mudraca vitraj2Razmatrajući izvještaj Matejeva evanđelja o poklonu triju mudraca novorođenome Djetetu, čini mi se da se mudraci prije svega mogu razumjeti kao tražitelji Boga. Ta njihova otvorenost određuje i sve drugo:

comunion santos 2 detaljKroz čitavu liturgijsku godinu spominjemo se mnoštva poznatih i nepoznatih žena i muškaraca koji su sveto živjeli. Na svetkovinu Svih svetih još intenzivnije smo razmišljali o svetima koji su ostvarili smisao svoga kršćanskoga poziva i cilj svoga života.
 

Raffaello DisputaGledamo prizor svečanog zajedništva nebeske i zemaljske Crkve na monumentalnoj freski Rafaela Sanzija (1483.-1520.), koja je kasnije dobila do danas uobičajeni, a za stručnjake nedostatan naziv „Rasprava o presvetom sakramentu“. Ta freska vrlo velikih dimenzija (7,7 m x 5 m) krasi zid jedne od „Rafaelovih soba“ (Stanza della Segnatura) u Vatikanskoj palači.  

Barmherzigkeit ObdachloserRazmišljajući o milosrđu, krenimo još malo dublje da bismo uočili razliku između lažnoga i istinskoga svjedočenja milosrđa. Lažno milosrđe može biti motiviranom barem trima često isprepletenim razlozima, ako su isključivo prisutna. 

Unterberger Theresia Ekstase detaljU razdoblju baroka i rokokoa (17. i 18. stoljeće) umjetnici su često prikazivali svece u izvanrednom zanosu Božje prisutnosti. Jedan od omiljenih motiva bio je ekstaza svete Terezije Avilske, posebice nakon remek-djela Gian Lorenza Berninija, mramornoga kipa koji na nenadmašiv umjetnički načih prikazuje ushićenje sjedinjena s Bogom te španjolske svetice, a koji je imao velik utjecaj i na kasnije slikare.