DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

Od 1673. godine, kada je Družbu utemeljila Službenica Božja majka Klara Žižić, do danas, matična se kuća nalazi u Šibeniku. Prva kuća sestara nalazila se u šibenskom Varošu. Sestre su još za života majke Klare sagradile kućicu, kako svjedoči Knjiga od uspomene. Tijekom 19. i 20. stoljeća, u više navrata, sestre su je popravljale i dograđivale.

Za Drugog svjetskog rata ta je matična kuća pretrpjela velike štete. Potom je godine 1955. sestrama oduzeta kuća u kojoj su živjele prve sestre. U zamjenu su dobile veću obiteljsku kuću, uz koju su uredile samostansku kapelu posvećenu Gospi od Zdravlja. U kapeli se nalazi Gospina slika (ikona) iz 16. stoljeća. Marija je, od samih početaka, vjerna pratilja i zaštitnica samostana i Družbe.

Za Domovinskoga rata, 20. rujna 1991., matična je kuća ponovo oštećena – pogođena je neprijateljskom granatom. Zbog pretrpljenih šteta i trošnosti stare, sestre su 1998. godine započele gradnju nove kuće, koja je dovršena i blagoslovljena 9. lipnja 2001. godine.

U matičnoj kući u Šibeniku je sjedište, uprava i cjelokupna formacija Družbe. U okviru samostana nalazi se i Dječji vrtić «Brat sunce», u kojem se djeci nude bogati odgojni sadržaji. U matičnoj se kući održavaju različiti susreti: duhovne obnove za djevojke, duhovne vježbe za sestre, seminari, znanstveni simpoziji itd.

1147167322 5 30 photo

Vrhovna uprava Družbe Sestara franjevki od Bezgrješne
Majke Klare Žižić 6, 22 000 Šibenik
Tel. portirnica: 022 – 201040; fax: 022-214047
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.