Gdje smo?

Od početka Družbe, tj. od dolaska utemeljiteljice Mare s. Klare Žižić iz Promine u Šibenik, 1673. godine i službenog ustanovljenja, na blagdan sv. Elizabete Ugarske 17. studenoga 1679., do danas, matična se kuća nalazi u Šibeniku. Prva kuća sestara nalazila se u šibenskom Varošu, nedaleko od župne crkve Gospe van grada. Za života utemeljiteljice majke Klare Žižić sagrađena je na istom mjestu 1703. nova kuća matica s hospicijem. Tijekom 19. i 20. Stoljeća sestre su je u više navrata obnavljale i dograđivale nove dijelove zajedno sa samostanskom kapelom. U kapeli  je bio podignut oltar posvećen Gospi od Zdravlja s drevnom slikom Gospe s djetetom Isusom (ikonom, tzv. Umilnom Gospom) iz 16. stoljeća. Blažena Djevica Marija je od samih početaka vjerna pratilja i zaštitnica Kuće matice i cijele Družbe.

Za Drugog svjetskog rata matična je kuća uslijed bombardiranja pretrpjela goleme štete. Godine 1955. sestrama je oduzeta stara matična kuća a u zamjenu su dobile veću obiteljsku kuću, koja je nekada pripadala obitelji Pini, u Riječkoj ulici, preimenovanoj 2006. g. u Ulicu majke Klare Žižić, uz koju su uredile samostansku kapelu posvećenu također Gospi od Zdravlja.

Za Domovinskog rata, 20. rujna 1991., matična je kuća oštećena – pogođena je neprijateljskom granatom u nekoliko navrata. Zbog ratnih oštećenja pristupilo se 1998. godine rušenju postojeće oštećene kuće i gradnji nove Kuće matice, dovršene i blagoslovljene 9. lipnja 2001. godine.

U Kući matici je sjedište Vrhovne uprave Družbe i u njoj je organizirana početna formacija pripravnica za redovnički život.  U okviru samostana nalazi se i Dječji vrtić «Brat Sunce», u kojem se djeci nude bogati odgojni sadržaji. U matičnoj se kući povremeno održavaju različiti susreti: duhovne obnove za djevojke, duhovne vježbe za sestre, seminari, znanstveni simpoziji, prigodne priredbe i programi za djecu i roditelje, itd.