BLAGDAN BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA SVEČANO PROSLAVLJEN U SRIMI

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u subotu 10. veljače u Srimi, župi Šibenske biskupije kojoj je bl. Stepinac nebeski zaštitnik. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je župnik Srime don Anto Pavlović i još petnaestak svećenika. Uz domaće vjernike na misnom slavlju sudjelovali su i hodočasnici iz Šibenika i Vodica. Tijekom slavlja pjevao je župni zbor pod vodstvom sestre Mirjane Pavić.
Isusove riječi u evanđelju o pšeničnom zrnu koje tek kad umre donosi plod i danas pokazuju da je tako. Blaženom Stepincu sve je bilo oduzeto: sloboda, dostojanstvo, ugled, građanska prava. Izložen je trajnim poniženjima i lažima, do današnjih dana, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Naglasio je kako blaženi Stepinac ne prestaje davati plodove, ne prestaje poticati na molitvu, ustrajnost, vjernost. Ne prestaje i naše vjerničke oči uzdizati put blažene vječnosti. Postavlja nam pitanje, ne da mira: Kako živiš? Misliš li na Boga? Želiš li k njemu stići zauvijek?

Blaženi Stepinac uspio je Križ koji je dobio zagrliti još jače i prikazivati ga za one koji su ti ga na leđa stavili. To je snaga Kristove ljubavi. Isusove su riječi: Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. Nema nasljedovanja Isusa bez križa, bez suprotstavljanja onome koji ruši Božji zakon, bez prihvaćanja žrtve i strpljivog nasljedovanja i u patnji, bez predavanja ishoda u Božje ruke. Nemoguće je Isusa slijediti ako uskrsnuće i vječni život s Bogom nije i naš cilj, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Braćo i sestre, to nam je progovorila Riječ Božja u Svetom pismu, to nam preslikano u Stepinčev život svjedoči sam Blaženik. Njemu se molimo da nas zagovara, njegov nas sveti lik hrabri i potiče da se vrednote Evanđelja pretoče i u naše živote. Ljubavi i vjernosti za Boga, za Crkvu, za svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti, za naš Hrvatski narod i Domovinu. Što bolje na to odgovori svaki od nas, bit će života i radosti. Odgovore nam je blaženi Stepinac pokazao, a s njime i mi ponavljamo: Hoćemo, želimo, a u Tebe se Gospodine uzdamo!, kazao je biskup u homiliji.

(preuzeto: https://www.sibenska-biskupija.hr/)