BOŽIĆNA RADOST

„ A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po  duhu Svetom. A Josip, muž njezin pravi, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: „Josipe , sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus, jer će on spasiti narod od grijeha njegovih.”

                                                                                              Matej 1,18-21

Razgovarati s Bogom nije rezervirano samo za posebne ljude. Bog očekuje ljubav od svih nas. Razgovarati s Bogom predviđa čitanje Božje riječi, meditirajući Riječ Božju.

Djeca našeg DV Brat Sunce iz Podstrane kroz vrijeme došašća su svakodnevno čitala tekst iz Biblije uz pomoć odgojiteljice. Nakon pročitanog teksta bismo meditirali nad tekstom i razgovarali o tome što ti Božja riječ poručuje. Svakog dana kroz vrijeme došašća po jedno bi dijete nosilo tekst iz Biblije kući kao poticaj za obiteljskim zajedništvom i  uključivanjem roditelja u razmatranje i objašnjenjem zadačića ispod biblijskog teksta. Djeca su radosno donosila sutradan u vrtić ispunjen domaći rad.   Čitavo vrijeme došašća provodili smo sklopove likovnih aktivnosti, s različitim materijalima i koristeći kombinirane tehnike izrađujući božićne ukrase i čestitke.

Kao vrhunac pripreme za Isusov rođendan, djeca su odjevena u bijelo poput anđeoskog kora, otpjevala svojim roditeljima u kapeli pred jaslicama „Radujte se narodi”. Meditirajući nad jaslama, promišljali smo što bismo mi mogli pokloniti dragom Isusu. Djeca bi mu poklonila svoje srce jer ga puno vole, te svoje obitelji da ih Isus čuva. Roditeljima smo pripremili iznenađenje šaljući im video snimke preko Whats up grupe što su djeca za njih pripremila u kapeli i u sobi vrtića sa svojim odgojiteljicama.

U Svetoj noći čekamo Onoga koji nam dolazi donijeti ljubav koja sve zahvaća kao vatra i daje smisao našemu životu. Ljubav Gospodnja je zahtjevna, ona uvijek traži više, pomaže nam razvijati istančaniji odnos duše prema Bogu i donijeti mnogo ploda.

Sretan i blagoslovljen Božić!

Odgojiteljica Tihana Boban