BOŽJI POGLED DOPIRE DO NAS I POZIVA NAS

Četvrta Vazmena nedjelja ili nedjelja Dobrog Pastira u središte svoje pozornosti stavlja  duhovni poziv u Crkvi, svećenički i redovnički, kao i svaki poziv koji dolazi od Gospodina.

Pozornost sestara u našoj kući matici bila je usmjerena toga dana kroz molitvu, Svetu Misu, klanjanje pred Presvetim na sva duhovna zvanja u crkvi, a posebno na zvanja u našoj redovničkoj zajednici.   

Papa Franjo uputio je za ovogodišnji  59. svjetski dan molitve za zvanja svoju poruku. U njoj  papa polazi od jednog zajedničkog poziva kojim smo pozvani „postati jedna obitelj u čudesnoj zajedničkoj kući stvorenoga svijeta, u skladnoj raznolikosti njezinih elemenata. U tom širem smislu, ne samo pojedinci nego i narodi, zajednice i najrazličitije grupe imaju jedan ‘poziv’.

Taj veliki zajednički poziv – ističe papa – uključuje i konkretniji poziv koji nam Bog upućuje, dopirući do našeg života svojom ljubavlju i usmjeravajući ga prema konačnom cilju, prema punini koja seže čak onkraj praga smrti. Tako je Bog htio gledati i gleda na naš život.

Michelangelu Buonarrotiju se pripisuju ove riječi: “Svaka kamena gromada ima kip u sebi, a kiparov je posao otkriti ga.” Ako to može biti umjetnikov pogled, Bog još više gleda tako na nas: u onoj djevojci iz Nazareta vidio je Majku Božju; u ribaru Šimunu sinu Joninu vidio je Petra, stijenu na kojoj će sagraditi svoju Crkvu; u cariniku Leviju vidio je apostola i evanđelista Mateja; u Savlu, neumoljivom progonitelju kršćana, vidio je Pavla, apostola narodâ. Njegov pogled pun ljubavi uvijek dopire do nas, dotiče nas, oslobađa i preobražava, čineći nas novim ljudima.“ Iskustvo posebnog Božjeg poziva podijelila je s vjernicima svojim svjedočanstvom 8. svibnja naša postulantica Tea Božić u Župi sv. Jeronima na Meterizama (Šibenik). Župnik fra Ante Bešlić pozvao ju je da tijekom jutarnje – župske mise i na večernje mise za mlade podijeli s vjernicima svoje iskustvo poziva. Svi su je s velikom pozornošću slušali i popratili njezino svjedočanstvo pljeskom. Dao Bog da njezino svjedočanstvo ohrabri ili potakne mlade na duhovni poziv. I kao što je rekao fra Ante: „Tako bi s. Krešimira, koja svira i vodi župski zbor na Meterizama, dobila svoju nasljednicu.“