DAN DRUŽBE: ZAJEDNO NA SINODALNOM PUTU

Pohodom na grob majke Klare u samostanskoj crkvi sv. Lovre,  molitvom Srednjeg časa te Molitvom predanja Majci Božjoj započele su sestre u Šibeniku proslavu Dana Družbe 18. studenog 2021.

U kapeli kuće matice sv. Misu slavio je fra Željko Klarić, OFMConv. U homiliji je bratskim riječima potaknuo sestre na redovnički način života utemeljen na Božjoj blizini i povjerenju u Njega:

U danu slavljenja  Dana Družbe prisjećamo se svih sestara koje su gazile ovom stazom, koje su radile i gradile vašu Zajednicu. Dan Družbe možemo promatrati kao sredinu između onoga što je bilo i onoga što će biti. Promatramo naše vrijeme i prizivamo Boga u naše vrijeme da Vaša Družba bude mjesto u kojem se događa nešto Božje. Vaša utemeljiteljica majka Klara imala je ideju kako ostvariti Božje među ljudima. I danas tako želimo. Da u ovom gradu, kao i drugim gradovima i mjestima u kojima živite i djelujete bude takva prisutnost da sebi posvijestimo da  činimo ono što je Božje, dajemo Bogu svoje glasove, ruke i noge. Dajemo Bogu svoje vrijeme. Neka se to ispunja među Vama.

U današnjem evanđelju slušamo kako Isus ulazeći u Jeruzalem plače. To čini vrlo rijetko. Tek u nekoliko prigoda. Isus plače jer Grad mira nije prepoznao Kralja mira. Jeruzalem nije prepoznao trenutke spasenja u Isusu. Prva pouka ovog evanđelja je da Bog ne čini svaki put čudesa. Mogao je promijeniti udes ovog grada od propasti. Bog dopušta da se nešto dogodi. Nije pokazao svoju svemoć u ovom trenutku. Dozvoljava da se dogodi nešto što našoj ljudskoj logici nije baš lako pojmljivo. Zar i mi nemamo takve situacije, teške trenutke u kojima molimo a Bog nas ne usliša.  Bog nekada djeluje različito od ljudske logike. Bog dozvoljava situacije koje su drugačije.  Ne moramo uvijek  zavladati situacijom. Vjernik treba drugačije promatrati svijet. Mnogi povijesni događaji do dokazuju. Primjer je Maksimilijan Kolbe tijekom Drugog svjetskog rata i njegova ljubav unutar ogromne mržnje. Mi Crkva, naši samostani  trebaju biti utočište današnjim ljudima opterećenim mnogim problemima. I mi trebamo pokušati promatrati naše vrijeme kao vrijeme u kojem možemo odgovoriti mirom. Uređenost naših odnosa treba biti ideal za cijeli svijet. …

Sestre su tijekom misnog slavlja obnovile svoje redovničke zavjete te su izmolile Molitvu za Sinodu. Posebno su molitve za sve poginule, nestale i stradale u Domovinskom ratu, osobito u Vukovaru i Škabrnji. U ime odsutne vrhovne poglavarice s. Terezije Zemljić, sestre je pozdravila njezina zamjenica s. Slavica Bezjak, podsjetivši ih na nekoliko važnih detalja iz vremena osnutka naše Družbe. Poslijepodnevni dio sestre su provele zajedničkoj  rekreaciji, a proslava je završila zajedničkom molitvom u samostanskoj kapeli.