DRUGA NEDJELJA ADVENTA

Danas palimo drugu svijeću na adventskom vijencu, Svijeću spasenja, i pogled nam je snažnije usmjeren prema Betlehemu. Učini nas, Gospodine, krotkima. Ne dopusti da nas obuzme zlo neumjerenosti, pohlepe ili rasipnosti. Oslobodi naše riječi bahatosti, a naša djela obijesti. Udalji od nas oholost i umišljenost. Ne dopusti da ikoga podcjenjujemo. Učini nas, Gospodine, gladnima i žednima pravednosti. Udalji od nas svaki oblik manipulacije, dezinformacije, jednoumlja i nedodirljivosti. Pomozi nam da ne gledamo u svemu najprije vlastito koristoljublje, neka nama ne ovlada egoizam, nego želja i nastojane oko općeg dobra. Sačuvaj nas od svih falsifikata, krivih tumača i lažnih proroka.

Učini nas, Gospodine, milosrdnima. Oslobodi nas bezobzirnosti i nesolidarnosti. Udalji od nas napast omalovažavanja i ne dopusti da nas zarobi zlo ravnodušnosti prema problemima koje ima naša domovina, zemlja čija smo djeca i svi njeni stanovnici.

Učini, Gospodine, da imamo čisto srce. Oslobodi nas podmuklosti i dvoličnosti. Ne dopusti da nam se u srca i riječi uvuče otrov cinizma. Udalji od nas napast ogovaranja i klevetanja. Pomozi nam da naše djelovanje bude pošteno, iskreno i znak ljubavi prema Bogu i čovjeku. Učini nas, Gospodine, mirotvorcima. Udalji od nas svaki oblik diskriminacije, napast nepovjerenja i zlo predrasuda. Daj nam snage da živimo u skladu s tvojom Riječju i da poštujemo zakone. Blagoslovi nas da po nama bude više dobra, ljepote i sreće na svijetu. Učini nas oruđem svoga mira.

Bože, izvore i obnovitelju života, tebi je sve znano;
ti znaš našu slabost, našu malovjernost i naša lutanja;
ti znaš što nas i sada priječi da se potpuno predamo tebi.
Ozdravi, molimo te, sve što je usahlo pod našom duhovnom lijenošću
i daj da novom snagom u nama uzraste mladica vjere,
kojoj si dao život milošću krsnoga preporođenja.
Okrijepi naša nastojanja da dar vjere hranimo ustrajnom nadom,
svakodnevnom molitvom i pouzdanjem u tvoju dobrotu.
Daj da u budnosti vjere, u ljubavi pozorni na bližnje,
radosno iščekujemo dolazak tvoga Jedinorođenca Isusa Krista
te budemo dostojni jednom stati pred tebe, gledajući te licem u lice.
Gospodine, budi nam svjetlo na putu života. Amen.

(Izvor: župa Gajnice, https://ika.hkm.hr/)