DUHOVNA OBNOVA U SAMOSTANU „BETLEHEM“

U subotu, 18. studenog 2023. u samostanu “Betlehem” na Kraljevcu održana je duhovna obnova za sestre na temu “Srce Isusovo – simbol Božje ljubavi i izazov za našu ljubav”. Predavanje je sestrama održala dr. sc. s. Valerija Kovač, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrešne.  Na samom početku sve prisutne sestre pozdravila je s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica, te je podsjetila kako je tema duhovne obnove vezana uz geslo „U srcu Isusovu“, geslo pripreme za proslavu pedesete godišnjice posvete Zagrebačke provincije Srcu Isusovu.

s. Valerija Kovač progovorila je o temi štovanja srca Isusova kroz nekoliko bitnih naglasaka te je istaknula da je ono simbol Božje ljubavi, a ujedno i izazov za našu ljubav. Štovanje Srca Isusova sadrži dimenziju tjelesnosti, jer tijelo je prostor u kojemu se oslikava božansko. S druge strane, važne su i emocije jer srce je temelj koji sažima sva osjetila, ono je pozvano komunicirati s Božjim Srcem. Papa Benedikt XVI. ističe kako je pobožnost Srcu Isusovu uskrsna pobožnost, ona se tiče najvažnije istine, istine Isusova uskrsnuća. s. Valerija potaknula je i na osobno promišljanje o  trenucima svakodnevice u kojima pobožnost Srcu Isusovu treba biti prepoznatljiva u konkretnoj molitvi i odnosima.

Nakon predavanja i molitve časoslova euharistijsko slavlje predslavio je doc. dr. sc. fra Stipo Kljajić, OFM. U propovijedi se osvnuo na evanđeoski odlomak o udovici i nepravednom sucu te naglasio kako trebamo biti poput udovice i ustrajno moliti za pravdu, premda ta pravda ponekad može biti i nama samima na štetu. U molitvi čovjek treba biti svjestan tko je Onaj kome se obraća, da je to dobri i milosrdni Otac.

Nakon zajedničkog ručka, duhovna obnova zaključena je radosnim i spontanim rekreativnim programom koji su pripremile sestre novakinje. (preuzeto: https://ssmi.hr)