GODIŠNJI SASTANAK VRHOVNE UPRAVE I KUĆNIH PREDSTOJNICA

Na mjesečni spomen službenice Božje majke Klare Žižić, 21. lipnja započeo je u kući matici u Šibeniku dvodnevni Godišnji sastanak vrhovne uprave Družbe s kućnim predstojnicama. Vrhovna poglavarica s. Terezija Zemljić je pozdravila okupljene sestre te je podnijela svoje izvješće za prethodnu godinu koje je obuhvaćalo: sestre po zajednicama, pokojne sestre, djelatnosti sestara, važnije događaje tijekom protekle godine, knjige kojima su autorice naše sestre te osnovne podatke o našem DV Brat Sunce. Posebno je istaknula vrijednost i svjedočanstvo zajedništva sestara nadahnutu duhovnošću sv. Franje Asiškog te vrijednost služenja sestara u svakom segmentu redovničkog života.

Kućne predstojnice i odgovorne sestre su iznijele svoje izvješća o radu i djelovanju sestara tijekom izazovnog vremena pandemije (Zagreb – s. Zvonimira Nimac, Podstrana – s. Zdravka Gverić, kuća matica u Šibeniku – s. Nevenka Grgat, Biskupija u Šibeniku – s. Mandica Starčević, HKŽ Munchen – on line s. Nikolina Bilić, Primošten – s. Benedikta Gotovac, Stankovci – s. Angelika Vuković i Vodice – s. Klara Pavlović). Sve su sestre istaknule kako je ovo izazovno vrijeme potaknulo zauzetiji molitveni život sestara. Svoje Izvješće dala je i vrhovna ekonoma Družbe s. Slavica Bezjak, koja je ujedno i odgojiteljica sestara juniorki pa je  dala kratko izvješće i o privremeno zavjetovanim sestrama naše Družbe. Na koncu je izvješće dala ravnateljica DV Brat Sunce s. Anita Krajač koja je predstavila ustrojstvo DV, djelovanje u uvjetima pandemije, zaposlenike i brojčano stanje djece koja pohađaju podružnice i centralni vrtić te organizaciju kraćih programa. Nakon svakog izvješća sestre su sudjelovale u diskusiji i odgovaranju na pitanja.

Sudionice sastanka su se pridružile u poslijepodnevnom blagoslovu s Presvetim i molitvi Večernje sestrama u kući matici te su sudjelovale na euharistijskom slavlju koje je predvodio fra Augustin Kordić, franjevac konventualac iz samostana sv. Franje. U homiliji je približio lik današnjeg sveca sv. Alojzija Gonzage koji se odlikovao nadasve lijepom dušom, čistim životom, pokorom i predanjem u Božju volju. Iz prvog čitanja je aktualizirao lik Abrahama i ukazao na Božji plan u njegovu životu te je povukao paralele s osobnim pozivom, kao i pozivom svakog redovnika i redovnice. Podsjetio je na svakodnevni život na koji možemo primijeniti retke današnjeg evanđelja o trunu u oku brata svoga.

Drugog dana, 22. lipnja radni dio sestre su započele predavanjem prof. dr. fra Domagoja Volarevića na temu Sveti Josip u liturgijskog tradiciji Crkve. U prvom dijelu susret je baziran na iskustvenoj raspravi o Apostolskom pismu pape Franje Patris corde povodom 150. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom sveopće Crkve te poznavanju odlika sv. Josipa. U drugom dijelu predavač je povukao paralele u životu i odlukama sv. Josipa s načinom djelovanja i odlučivanja odgovornih sestara u našim zajednicama. Potrebno je preuzeti odgovornost te senzibilizirati zajednicu za rješavanje problema.

Vrhunac dana je bilo euharistijsko slavlje u kojem je tijekom homilije fra Domagoj naglasio  važnost evanđelja u našem životu i potrebu razumijevanja okvira u kojima slušamo Božju riječ. U nastavku je iz evanđelja dana naglasio tzv. Zlatno pravilo koje se može na mnogo načina ostvariti u redovničkom životu. Želja da sve bude dobro trebala bi biti misao vodilja u našem svakodnevnom životu.

U završnom dijelu sestre su donijele zaključke radnog dijela susreta te su izdvojile nekoliko termina koje planiraju ostvariti do idućeg susreta. Sastanak je završen molitvom pape Franje  sv. Josipu. Nakon ovog sastanka uslijedila je Sjednica vrhovne uprave Družbe.