GODIŠNJI SPOMEN PREMINUĆA SLUŽBENICE BOŽJE MAJKE KLARE ŽIŽIĆ U SAMOSTANU NA PANTOVČAKU

Godišnji spomendan preminuća naše utemeljiteljice službenice Božje majke Klare Žižić (Promina, 1626. – Šibenik, 21. rujna 1706.)  proslavljen je u našem samostanu na Pantovčaku u srijedu, 21. rujna, molitveno duhovnim programom. Slavlje je započelo jutarnjom misom koju je u samostanskoj kapeli služio vlč. Vladimir Kerečeni, domaći župnik u zahvalu Bogu za duhovnu baštinu koju nam je ostavila majka Klara i druge svete sestre, a nastavljeno je klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu od 15 do 19 sati. Tijekom dana sa sestrama su u misi, molitvi i klanjanju sudjelovali, vjernici i štovatelji majke Klare. Sliku majke Klare, prigodno stavljenu u kapelu, pohodila su pjesmom i molitvom i djeca polaznici našeg dječjeg vrtića Brat sunce sa svojim odgojiteljima. 

U prigodnoj propovijedi vlč. Vladimir je između ostaloga naglasio  kako u svakom vremenu Bog susreće ljude otvorena srca koji su spremni mijenjati svoj život, svoje darove, darovati svoje sposobnosti, ali i svoje slabosti i nedostatke staviti u Božje ruke. I Bog s takvima surađuje i po njima donosi nove i obilne plodove. Svjedoči tome i sv. Matej carinik čiji blagdan danas slavimo, svjedoči tome i majka Klara čiji spomen preminuća obilježavamo, svjedoče tome i mnogi znani i neznani sveci i blaženici oni kojih se spominjemo i u čijoj vjeri mi pronalazimo uzor, primjer i poticaj. Slaveći blagdan svetih i spominjujući se njihova života, ne spominjemo samo njihovu biografiju i podatke koji su povijesna činjenica, nego spominjemo i duhovnu baštinu koju su nam ostavili, čime su nas na neki način zadužili da iz njihovih riječi, djela, njihovih odluka i mi znamo donositi odluke, izgovarati riječi ali i činiti djela u našem vremenu. Na to smo pozvani kao svjedoci, kao učenici, kao nasljedovatelji njihova primjera a sve po primjeru Isusa Krista. Nastojmo stoga baš poput sv. Mateja i poput majke Klare u našem vremenu prepoznati one mogućnosti, prilike, šanse i potrebe na koje treba odgovoriti. Zato i te kako aktualno zvuče Isusove riječi  upućene ljudima njegova vremena a tako jasno važeće i u našem vremenu: „Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. (Mt 9, 12). Budimo stoga jedni drugima prije svega lijek a ne otrov, budimo jedni drugima prije svega milosrđe a ne presuda i osuda, budimo prije svega jedni drugima spremni darovati a ne poput carinika naplatiti. „Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike“. (Mt 9,13). Po tom Isusovom primjeru i mi nastojmo nasljedovati primjer sv. Mateja i majke Klare Žižić.

Misno slavlje završeno je pjesmom  “Ko zvijezda sjajna”, za koju je tekst napisala klarisa s. Marija Petričević a uglazbio je fra Stipica Grgat a euharistijsko klanjanje molitvom za beatifikaciju službenice Božje majke Klare.