HODOČAŠĆE U MEDUGORJE I VEPRIC

Već nekoliko mjeseci  postojala je želja  među učenici OŠ Pantovčak posjetiti našu Gospu Međugorsku. Tako smo dočekali i najljepši mjesec svibanj posvećen Mariji i našim majkama. Učenici OS Pantovčak od 5. do 7. razreda njih četrdeset i dvoje i dvoje manje djece,  u pratnji profesorice kemije Ive Markulin  i vjeroučiteljice s. Monike  Brčić i još troje odraslih, krenuli su na put u petak, 12. svibnja u jutarnjim satima.  

Prognoza vremena nam se u putu izmjenjivala ali na raspoloženje hodočasnika to nije utjecalo. U Međugorje smo stigli u  predvečerje.  Sunce nas je pratilo od Splita do zalaska sunca na Podbrdu.

Nakon osvježenja krenuli smo prema Brdu ukazanja na susret s Gospom, našom Kraljicom Mira gdje smo izmolili krunicu. Kroz molitvu osjetili smo vjeru i mir. Poslije večere dio nas je otišao u svetište kako bi ga vidjeli noću.

U subotu 13.  svibnja,  poslije doručka smo išli u crkvu Sv Jakova gdje smo sudjelovali na Sv. Misi. Doživjeli smo Božje oproštenje u sakramentu sv. ispovijedi.

U planu nam je bilo posjetiti Majčino selo Ustanovu za odgoj i skrb napuštene i nezbrinute djece gdje se kroz katoličke sadržaje i ideje nastoji omogućiti uvjeti slobode, dostojanstva, prihvaćanja, a nadasve ljubavi i razumijevanja. Pogledali smo i Vrt Sv. Franje gdje Kraljica Mira poziva “Idite u prirodu i gledajte kako se priroda budi i bit će vam pomoć da otvorite vaša srca prema ljubavi Boga Stvoritelja…”

Zatim smo krenuli prema zajednici Cenacolo gdje mladi zajednice, na putu oslobođenja od ovisnosti  svjedoče o svom obraćenju, oslobođenju te rado primaju hodočasnike. Njihova terapija je Isus Krist, a put   ozdravljenja je molitva, rad i prijateljstvo.

Vrijeme je brzo otišlo i morali smo krenuti na put povratka. U planu nam je bio još “hrvatski Lurd”  Vepric kod Makarske gdje smo pozdravila našu Majčicu i preporučili joj svoje obitelji  sve koji su se preporučili u naše molitve i sve bolesne i potrebne…

Punog srca i doživljaja krenuli smo prema Zagrebu i Bogu zahvalni stigli u kasnim večernjim satima.

s. Monika Brčić