ISUSE, UĐI U MOJU LAĐU

Prvopričesničko slavlje u katedralnoj župi sv. Jakova proslavljeno je na trinaestu nedjelju kroz godinu, 27. lipnja. Dvanaest je prvopričesnika, poput dvanaest apostola, pozvalo Isusa da uđe u njihovu lađu:

UĐI U MOJU LAĐU.

POSLUŽI SE JEDRIMA.

NEKA IM VJETROVI NE ODOLE.

OTKRIJ MI MOJU LAĐU.

UDOMI SE U NJOJ.

MOJE SRCE PREOBRAZI U SRCE PUTNIKA.

KAMO GOD DA KRENEM DA PLOVIM S TVOJIM DUHOM.

TEBI USUSRET! TEBI USUSRET!

DOVOLJNO JE DA KROZ MENE MAKAR

I POSVE TIHO STRUJI TVOJE IME!

U homiliji je župnik don Krešimir Mateša pozvao prvopričesnike i njihove roditelje kako nas Isus poziva da … čujemo njegovu Radosnu vijest u kojoj smo uistinu otkrili sebe kao djecu Božju. Imamo jednako dostojanstvo, Bog nas neizmjerno ljubi i poziva nas da trajno ostanemo s njime. Kako ste i pozvali Isus u ulaznoj pjesmi da uđe u lađu vašega života.

Ovo jutro svjesni ste kako je Isus na lađi vašeg života već od vašeg krštenja, a danas vam želi sebe dati. Stoga još više trebamo otvoriti svoja srca Isusu. I kad nas u životu uhvati oluja, da znamo da je Isus uvijek s nama. Svi smo na lađi u kojoj otkrivamo blizinu i pomoć jedni drugih, a na Isusovoj lađi Njegovu pomoć da bi mogli prijeći na drugu stranu. Isus neka bude trajno i u lađi vaših obitelji. Neka Isus u našim životima bude djelotvorno prisutan. On koji nam se daruje za hranu života u ovom otajstvu euharistije.

Svaki je prvopričesnik ponio kući malu lađu kako bi ga tajno podsjećala da pozove Isusa u lađu svoga života. Prošle su nedjelje prvopričesnici obnovili svoja krsna obećanja te je krštena jedna prvopričesnica. Tijekom izazovne katehetske godine u uvjetima pandemije i izolacija, prvopričesnike je pripremala s. Mandica Starčević,a pjevanje je s njima vježbala i na prvopričesničkom slavlju vodila liturgijsko pjevanje Jelena Mikulandra, prof.