IZLET NA OTOK PRVIĆ I ŠETNICU U KANALU SV. ANTE

Brodom Jadrolinije – Lara, zaplovili smo 11. lipnja 2021. sa djecom dviju starijih odgojnih skupina na otok Prvić koji se nalazi u šibenskom arhipelagu. Posjetili smo Memorijalni centar Faust Vrančić u Prvić Luci u kojem smo pobliže upoznali stvaralački opus Fausta Vrančića (1551. Šibenik – 1617. Venecija), koji se svojom genijalnošću isticao među najvećim umovima renesanse. Autor je petojezičnog rječnika pod nazivom Rječnik pet najuglednijih jezika Europe i djela Machinae novae, u kojem je opisao 56 raznovrsnih uređaja i tehničkih rješenja.

U centru su izloženi modeli i makete njegovih izuma: mlinova na vodi, naprave na pogon vjetra, naprave za prenošenje teških konstrukcija, mostova, visećih mostova, gliboder, preteču žičare, dok su u vanjskom dijelu objekta postavljeni izumi u prirodnoj veličini: viseći most, mlin za masline i padobran. Grob mu se nalazi u crkvi Svete Marije od Milosti u Prvić Luci, jer je želio biti pokopan u crkvi svoga djetinjstva.

Razgledavajući izložbu dječak J. I. je izjavio: Faust je baš puno dana promišljao. U sjeni krošnji drveća nastavljena je igra na novouređenom igralištu.

Djeca mlađe odgojne skupine proboravila su na Šetnici u kanalu sv. Ante, u igri na igralištu okruženom borovom šumom u uvali Škar. Bio je to još jedan prekrasan dan ispunjen dječjom znatiželjom i igrom.

(preuzeto: https://www.dvbratsunce.hr/)