KATEHETSKA JESENSKA ŠKOLA ZA ODGOJITELJE U VJERI U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Katehetska škola za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama započela je u petak, 10. studenog 2023. u Nadbiskupijom pastoralnom institutu u Zagrebu, a trajala je do subote 11. studenoga.

Na početku otvaranja katehetske jesenske škole djeca Dječjeg vrtića “Brat sunce” sa zagrebačkog Pantovčaka prigodnim su pjesmama i recitalom oraspoložila okupljene sudionike škole. Nakon uvodne pjesme izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin uputio je pozdrave i uvodnu riječ.

“Pozdravljam Vas najprije u ime nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju. Naravno, pozdravljam Vas i u ime generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Krunoslava Novaka čijom ćemo i ove godine dobrotom smjeti biti zajedno u ovim prostorima i uživati u prijateljskim novim spoznajama, razmjenama znanja i iskustava. Tema ovogodišnje katehetske jesenske škole jest “Uloga vjerskog odgoja u kurikulumu vrtića”. Postoji jedna gramatika koja je temelj, ali krajnji ishod odgajateljeva rada. Riječ je, naravno, o gramatici kršćanske ljubavi i kršćanskog djelovanja, odnosno služenja. U tom smislu dijete nije samo osoba koja je u središtu naše pozornosti, subjekt odgojnoga procesa. On je odgovor na u Evanđelju postavljeno pitanje: Tko je moj bližnji? Artikulirajući odgovor upravo na to pitanje, Krist pripovijeda prispodobu o milosrdnom Samaritancu koji se brine za izranjenoga čovjeka na putu. Najradije bih sve vas, drage odgajateljice pozvao već večeras da vlastita postignuća i osposobljenosti koje zadobivate u okviru trajnoga obrazovanja koje nudimo, shvatite i razumijete kao dio odgovora i  poziva izrečenim riječima: Idi i ti čini tako! Naš je, dakle poziv, oboružati se onim što je potrebno kako bismo dijete uzeli pod ruku kao prijatelja i bližnjega”, naglasio je prof. Pažin.

U nastavku je prof. Ivica Pažin objasnio da “se kurikulumsko planiranje, odgojni postupak, ne odvija nikada jednosmjerno, od odgajatelja prema djetetu. Posebno ne kada je riječ o djeci u predškolskim ustanovama jer smo mi kao odgajatelji istodobno pozvani biti djeca, oni koji bezuvjetno ljube Boga poput njih. Oni nam omogućuju kročiti putem vjere koja je u našem životu često samo pitanje razumijevanja i oglavljenosti. Nekada mi se čini da bismo se poput naše djece o kojima govorimo daleko više Bogu približili kada bismo se “obezglavili” u vjeri. Kamo sreće da je možemo iskusiti na način kako to čine oni koji većinom srcem govore i srcem vjeruju”, naglasio je prof. Pažin pritom primijetivši da “nigdje u Evanđeljima ne piše kao temeljna poruka Kristova bilo kojem od svojih sudionika u dijalogu: Jer si razumio otkupljen si. Dragi odgajatelji i odgajateljice, obezglavljenost u vjeri, drugim riječima ne razmišljati o vjeri samo kao o intelektualnom važećem sadržaju ipak nas poziva uglaviti gramatiku odgojnog procesa kurikulumskog planiranja kako bismo ostali na dobrom putu prema djetetu i našem bližnjem”, istaknuo je izv. prof. dr.sc. Ivica Pažin.

Na koncu svojeg govora prof. Pažin svima je poželio blagoslovljen rad i plodonosna dva radna dana.

Nakon prof. Ivice Pažina u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, okupljenima se kratko obratila Ankica Mlinarić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

“Promišljajući o temi katehetske škole – Uloga vjerskog odgoja u kurikulumu vrtića – na prvi pogled može se učiniti kako odgojitelj nema puno toga za reći jer je osiguran krovnim temama Programa katoličkog vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi HBK, no činjenica je da integraciju vjerskog odgoja u kurikulum vrtića sa svim specifičnostima življenja vjere i kulture te hrvatskog nacionalnog bića u određenom gradu, mjestu, prigradskom naselju ili selu u kurikulum vrtića mogu utkati upravo odgojitelji, točnije vi, poštovane i drage odgojiteljice. Sadržaji ove katehetske škole žele vam u tome pomoći”, rekla je Mlinarić.

“Odgojiteljsko umijeće staro je koliko je star i čovjek, a prvi odgojitelj sam je Bog Stvoritelj. Kako je Njemu za naš odgoj potrebno jako puno strpljenja, zahtjev za strpljenjem nije ništa manji niti u odgoju djece rane i predškolske dobi koja su vama povjerena. Stoga vam želim da upravo Gospodin bude pomoć i inspiracija u vašemu radu. Plodovi odgoja u vjeri, posebice u predškolskom razdoblju, ostaju skriveni za sve odgojitelje, ali je za vjerovati kako će ono što je u korijenu bogato zasađeno jednog dana iz žira postati hrast. Svima vama želim iskrenu dobrodošlicu te uspješan rad stručnoga skupa”, zaključila je Ankica Mlinarić.

Nakon Ankice Mlinarić uslijedilo je predstavljanje knjige Kate s. Amabilis Jurić, profesorice na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanje su organizirali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost, a o knjizi su govorili dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić, umirovljeni profesor KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Alojzije Hoblaj i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin. (preuzeto: https://ika.hkm.hr/)