KATEHETSKA LJETNA ŠKOLA ZA VJEROUČITELJICE I VJEROUČITELJE U SREDNJIM ŠKOLAMA

Državni stručni skup Vjera i vizualna umjetnost u školskom vjeronauku: otkrivati put ljepote održan je 28. i 29. kolovoza 2023. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Nakon izvedbe himne Republike Hrvatske i molitvenog uvoda, nazočne je pozdravio predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin te predsjednik vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Nadbiskup Hranić naglasio je kako je svijet u kojem živimo, a s tim i naša svakodnevica, ispunjena mnogobrojnim obavezama i stalnim pozivima brzoga rješavanja različitih zadaća, može se učiniti bezbojnom stvarnošću, koja ne ostavlja prostora i vremena za zadivljenost i čuđenje upravo nad svakodnevicom u kojoj živimo. No, kako je nadodao samo trenutak hrabrosti, kratki pogled u svijet oko nas, omogućit će da se uoči kako i najbezbojniji život vrvi simbolima i da “najrealističniji” čovjek živi od slika…  Između ostalog, nadbiskup Đuro Hranić naglasio je kako je vjeronauk u školi postao nezaobilazni element cjelovitoga odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

U ime v.d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Darije Kurtić, prof., sudionike je pozdravila viša savjetnica za vjeronauk dr. sc. Gordana Barudžija. Prof. dr. sc. sestra Ana Thea Filipović u svojoj uvodnoj riječi kao voditeljica programsko-organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa istaknula je kako je kršćanstvo tijekom povijesti imalo svoju promjenu odnosa prema umjetnosti – od recepcije zabrane slika iz starozavjetnog židovstva do prihvaćanja slika nakon više od stoljeća ikonoborstva. …

Drugi dan je započeo euharistijskim slavljem nakon kojega je predavanje Otkrivati teološki i katehetski potencijal umjetničkih slika održala izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Valerija Kovač. U predavanju su najprije prezentirane načelne teme: međusobni odnos riječi i slike u navještaju kršćanske poruke,  neizostavnost i moć slika u kršćanstvu te komplementarnost racionalne i estetske spoznaje u teologiji. Nakon toga, predavačica je na konkretnim primjerima teologa i umjetničkih djela pokazala kako se slike mogu učiniti plodnim izvorom za teološku spoznaju i katehetsku praksu.  

(izvor: https://nku.hbk.hr/)