MÜNCHEN: TKO SLAVI 75. ROĐENDAN?

Na dan Krizme u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, 13. svibnja 2023. u crkvi St. Michael, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, nadbiskup Želimir Puljić podijelio je svetu krizmu 217. krizmanika. Za tu prigodu s. Nikolina Bilić izradila je prekrasan cvjetni vijenac usred kojega je bio broj 75, a nad vijencem je lebdjela bijela golubica, simbol Duha Svetoga.

Taj je vijenac poslije bio prebačen u kapelu bl. Alojzija Stepinca. U nedjelju, 21. svibnja 2023. obitelji s djecom dolazili su na misu koja se svake nedjelje slavi u blaženikovoj kapeli u 10,30 sati, Schwanthalerstr. 96, 80336 München.

U kapelu ulazi dječak Dijego. Pred ambonom, povišenim mjestom s kojeg se čita Sv. pismo, naslonjen vijenac.

Stoji Dijego pred vijencem. Očito mu se svidio. Zagonetan mu je broj 75. Na vratima se pojavi sakristanka. Dijego ide prema sakristanki i upita sakristanku Anu: Tko slavi 75. rođendan? Sakristanka se nasmija, pa reče: „Župa slavi 75. rođendan.“

Dijego, zadovoljan odgovorom pošao je na svoje mjesto. Što se dalje događalo u njegovoj duši? Ne znam. Je li poželio da jednoga dana i on slavi svoj 75. rođendan? Ne znam.

Ali znam, da je iza nas i pred nama sedamdeset pet godina hoda hrvatskog čovjeka, hrvatskih vjernika u Hrvatskoj katoličkoj župi München. Franjevci i narod. Djeca, mladi, roditelji, djedovi i bake. Zdravi i bolesni bili su u srcima franjevaca provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita.

Crkve grada Münchena i crkve izvan Münchena odzvanjale su molitvom, pjesmom. Razne pobožnosti. Posebice sv. Anti i sv. Franji. Korizmeni petci i pobožnost Križnog puta. Tu je svakako u središtu Isusova majka Marija. Njoj je na poseban način bio posvećen mjesec svibanj, ali i listopad. Gospina krunica u svim mjesecima, svakoga dana na usnama vjernika.

Krštenja, Prve pričesti, krizme, vjenčanja, posjeti bolesnicima, blagoslovi obitelji, ispraćaji pokojnika. Kroz svih 75 godina ova je zajednica disala punim plućima. Tu su i kulturna događanja. Akademska predavanja. Slavlja Majčinog dana, sv. Nikole, a posebice slavlja župe pred kapelom bl. Alojzija Stepinca.

Hodočašća u Svetu Zemlju, Lurd, Fatimu, Altötting, Padovu, Rim, Asiz i mnoga druga hodočašća svakako su obilježila život ove župe.

Hrvatski vjernici sudjelovali su u gradu Münchenu na Tijelovskim procesijama i Križnom putu nacija u organizaciji nadbiskupije München-Freising.

Župa je karitativno djelovala u različitim potrebama, ne samo svojih vjernika, nego i izvan Njemačke. Na to ju je poticao njezin Učitelj Isus Krist.

Sve spomenuto ukazuje da smo Župa Ti i Ja. Svi mi: fratri, časne sestre franjevke od Bezgrešne, pastoralni suradnici, ministranti, čitači, svirači, pjevači, folkloraši, framaši, akademičari, župsko vijeće i sav narod Božji. Sve nas je pratila molitva i zagovor našega blaženika Alojzija.

Stojim pred njim i molim. Pred njegovim blago naklonjenim licem sličan sam dječaku Dijegu koji umjesto sakristanke pita blaženika: Kako dalje? A on mi iz dubine molitvene duše odgovara: „Ne zaboravi moj moto: u Tebe se Gospodine uzdam!“

Zastao sam pred našim crkvama i propitkivao naše vjernike što im znači slavlje 75. rođendana župe koje će biti svečano proslavljeno svečanom akademijom i koncertom u Herkulessaal der Residenz (Residenzstr. 1, 80333 München), u subotu, 17. 6. 2023. s početkom u 18 sati.

U nedjelju, 18. 6. 2023. u crkvi St. Michael u 12,30 sati slavit će se svečana sv. misa koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Vjernici će moći obnoviti svoj duhovni život i trodnevnicom sv. Anti Padovanskom od 10. do 13. 6. u crkvi sv. Pavla, a trodnevnicu će predvoditi P. Ike Mandurić DI. (https://www.zivazajednica.de/)