NA SINODALNOM PUTU CRKVE

Proslava 342. Dana ustanovljenja Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, u samostanu u Zagrebu započela je s jutarnjom molitvom, nakon koje je vrhovna poglavarica s. Terezija Zemljić pročitala riječi svoje poruke koju tom prigodom upućuje svim sestrama. Želeći biti dijelom sinodalnog hoda Crkve, slavlje Dana Družbe bilo je inspirirano motom Na sinodalnom putu Crkve, čime se zajednica, u osluškivanju Duha istine (Iv 14,17) kako bi spoznala što Duh Sveti govori Crkvama (Otk 2,7), priključuje cijeloj Kristovoj Crkvi.

Središte proslave bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Zdravko Lazić, a koje okupljene oko Živog Krista u euharistijskom zajedništvu, pozvalo na dublje promišljanje upravo o darovanom zajedništvu.

            U vremenu od Kristove smrti do Njegova drugog dolaska, u vidljivom zajedništvu kršćana koje je Božja milost, dozvoljeno je živjeti blagonaklon predokus posljednih stvari. Jedan od drugoga primaju blagoslov kao blagoslov Gospodinov. U jednom susretu leži toliko bogatstvo koje je za usamljenoga neiscrpiva milost, a koju onaj koji svakodnevno živi taj dar može lako prezreti i pregaziti. Suviše lako zaboravljamo da je zajednica kršćana milosni dar Božjega kraljevstva, koji nam svakog dana može biti oduzet. Jedni druga pripadamo samo kroz Kristai u njemu.

Na kraju homilije fra Zdravko je riječima sv. Pavla pozvao sestre Prigrljujte jedni druge kao što je i Krist prigrlio vas na slavu Božju (Rim 15,7).

Razmišljajući o zajedništvu i poslanju Družbe, sestre su obnovile redovničke zavjete. Nakon ručka nastavile su se družiti u rekreativnom programu, kojeg je pripremila predstojnica s. Zvonimira Nimac, koji je bio prilika za opuštanje i predah.

Večernji molitveni susret, nadahnut osobnom i zajedničkom posvetom Bezgrješnoj Djevici Mariji, zaštitnici naše Družbe, započeo je molitvom Gospine krunice s razmatranjima, nastavio uz molitvu predanja Majci Božjoj te večenju molitvu liturgije časova.

Presveta i Bezgrješna Djevice, Tebi, koja si radost i utjeha naše Družbe, upućujemo svoju molitvu predanja,, pouzdanja i ljubavi.

s. Barbra Čavlina