NAŠE KAPLJICE DOBROTE  

Osnovna škola Pantovčak sa svojim vjeroučiteljicama i profesorima već dugi niz godina sudjeluje u raznim volontersko humanitarnim akcijama (Crveni križ, Hrvatski Caritas za 1000 radosti, Marijini obroci, Unicef za djecu Etiopije, Pučka kuhinja Vinko Paulski, Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“  prikupljamo čepove za oboljele od malignih bolesti, domovi za djecu, organiziranjem prikupljanja pomoći pojedincima iz naše škole ili bližeg školskog okruženja…

Dok smo razmišljali koji naslov dati našim ovogodišnjim akcijama nadahnuće su nam bili svetci došašća i pjesma našeg pjesnika Dobriše Cesarića „Slap“. Izabrali smo ovu pjesmu jer riječi  “teče i teče, teče jedan slap“ podsjećaju nas na njegovo trajanje poput naših humanitarnih akcija koje traju u životu. Možemo se upitati poput pjesnika što u tom životu znači njegova – naša  mala kap tj. što predstavlja i po čemu se ističe među tolikim čovječanstvom. Kao da nam duga daje odgovor koji predstavlja dostignuća i snove ljudi. Kada djelujemo kao jedinke, ne može puno toga učiniti, ali kada se udružimo u zajednicu, postajemo moćniji, osjećamo novost života.

Božićno darivanje povezano je uz božićnu priredbu i sajam koji kreiraju djece, roditelji, razrednici i vjeroučiteljice. Bilo je raznolikih proizvoda, kolača, ukrasa… svega u izobilju na radost svih. Djeca su se natjecala čiji je štand najbogatiji i naravno pozivali su da se vide njihovi proizvodi i degustiraju. Prodajom maštovitih božićnih ukrasa, kolača, pripravljenih pića… naučili smo kako male stvari čine život ljepšim.

Ove godine novost je bio štand za Dom Svete Male Terezije na Vrhovcu  za nezbrinutu djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi za koju su brinu Sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova.  Roditelji su pokazali svoju plemenitost i dobrotu svojim darovima  za djecu: školski pribor, tehničke olovke, mine, plastelin, glinamol, ugljen za crtanje, ljepila, šiljila, uljane pastele, velike bilježnice s linijama, pernice, sve korisno za rad… Kad smo došli u Dom, djeca su nam radosno pohrlila u susret, s puno topline i želje da im posvetimo pažnju, s njima se poigramo… Osjetili smo kako su se njihova malena srca ispunjena dobrotom i ljubavlju još više zasjala i razveselila se.  

Kako su se roditelji velikodušno odazvali, neke darove smo odnijeli i u centar Goljak.

Dragi roditelji, Vašim doprinosom život i svakodnevnicu ove djece obojili ste sitnim radostima i nadom u bolje sutra. Mi znamo i uvijek nanovo osjetimo  kako je važno svako dijete odgajati za socijalnu osjetljivost zato što su dobrota, plemenitost solidarnost, osjetljivost za potrebe drugih put prema  istinskoj radosti i smislu ljudskog života.

Hvala Vam svima koji se rado  odazivate u realizaciji ovakvih akcija i na taj način zajedno doprinosimo odgoju naše djece te pomažemo u izgradnji plemenitijeg i solidarnijeg svijeta za bolju budućnost svih.   Sveti Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. Zato od njega možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav. Neka dragi Bog i ispuni naša srca radošću, domove toplinom, a našu domovinu i cijeli svijet mirom i blagoslovom.

Vaše vjeroučiteljice Marija Magić i s. Monika Brčić