OBILJEŽAVANJE DESETE GODIŠNJICE SMRTI DON FRANE ŠIMATA

Deseta obljetnica smrti don Frane Šimata obilježena je u ponedjeljak 13. studenog u župi Vodice, gdje je pokojni svećenik bio dugogodišnji župnik. Program je započeo na vodičkom groblju gdje je bila upriličena molitva odrješenja. Potom je u župnoj crkvi Našašća svetog Križa upriličeno izlaganje o životu i djelovanju don Frane Šimata koje je održao aktualni vodički župnik don Franjo Glasnović. Središnji dio desete obljetnice smrti don Frane Šimata bila je misa zadušnica koju je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Naglasio je kako se don Frane Šimat u svim službama koje mu je Crkva povjerila pokazao mudar i razborit, i kad je trebalo donositi teške odluke. Imao je Duha Božjega. „Kada sam bio kod don Frane na đakonskom praktikumu često je sve poticao da napreduju u odgovornoj napetosti, niti previše opušteno niti previše zategnuto. Važno mu je bilo da izgrađujemo identitet i savjest. Bio je ponosan na Crkvu i radostan svećenik“, kazao je biskup Glasnović.

Nakon misnog slavlja biskup Glasnović i brojni vjernici otišli su u Gradsku knjižnicu Vodice pogledati prigodnu izložbu fotografija koja pokazuje svećenički život, rad i službu pokojnog don Frane Šimata od njegovog svećeničkog ređenja 1960. godine te njegovih službi u župama u kojima je službovao: Vrpolje, Rogoznica, Katedralna župa sv. Jakova i sv. Križa u Šibeniku i župe Vodice, sve do 2013. kada je preminuo.

Izložba je koncipirana po temama i pokazuje život i svećeničko služenje don Frane Šimata koje ga prikazuju kao: svećenika Božjega, djelitelja sv. Otajstava, čovjeka Crkve i s Crkvom, duhovnika, odgojitelja i učitelja; primjera i uzora mladima, čovjeka tehnike koji je živio u korak s vremenom i svijetom; obnovitelja i graditelja, intelektualca i čovjeka kulture, domoljuba i istaknutog i priznatog građanina koji je tri puta nagrađen nagradom za svoje djelovanje; naposljetku kao čovjeka i svećenika vjere koji je živio i svjedočio svoju vjeru nadahnjujući se i slijedeći Gospodina Isusa Krista u snazi njegova sv. Križa i pobožnosti i ljubavi prema BDM koja ga je pratila u mnogim župama u kojima je službovao, kazao je župnik u Vodicama don Franjo Glasnović. (izvor: fb Šibenske biskupije i fb Gradske knjižnice Vodice)