OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA SMRTI BISKUPA SREĆKA BADURINE

Na blagdan Rana sv. Franje, 17. rujna u šibenskoj katedrali sv. Jakova obilježena je 25. obljetnica smrti biskupa Srećka Badurine.  Svečano euharistijsko slavlje predslavio je biskup mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, provincijalom  franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivom Martinovićem te  tridesetak svećenika među kojima su bila i braća biskupa Srećka Badurine fra Ivan i Antun.

U homiliji je mons. Tomislav Rogić iznio  svjedočanstva o biskupu Srećku Badurini osoba koji su ga poznavali i pratili u teškim godinama rata  u Šibeniku: biskupa Ante Ivasa, biskupa Mile Bogovića i svećenika don Marija Kosića. Biskup Rogić ukazao je da na to da sve što danas gradimo i radimo, svi naši uspjesi mogući su jer je netko prije nas imao hrabrosti i ljubavi žrtvovati se za nas. Nisu gledali sebe, nisu čuvali svoj život nego su darovali svoj život da bi ga drugi imali. Ma na kakve probleme danas nailazili – mi ipak gradimo našu Domovinu, gradimo bolji život za naše i buduće generacije, a to možemo zahvaljujući velikodušnosti poginulih branitelja i redarstvenika. Svaki naš uspjeh i svako bolje danas i sutra čini i njihove žrtve vrjednijima. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju. To je škola Isusa Krista koju pohađamo čitav svoj život, koju su prošli i naši branitelji i biskup Srećko, poručio je.

Nakon euharistijskog slavlja, u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika „Biskup Srećko Badurina“ upriličeno je svjedočenje suvremenika biskupa Srećka Badurine. Svjedočili su državni tajnik u Ministarstvu kulture dr. sc. Ivica Poljičak, vrhovna poglavarica Sestara franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić, pjesnik Frane Bilić te gvardijan Samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću fra Božo Sučić. Na kraju je svoje svjedočenje iznio umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Program je animirao predsjednik društva Šimun Radnić.

Ivica Poljičak prisjetio se osobnih susreta s biskupom Srećkom te je  istaknuo kako riječi biskupa Badurine izgovorene prije trideset godina i danas snažno svjedoče. Te riječi svjetionik su i u današnjem vremenu.

Sestra Terezija Zemljić je  u svom izlaganju istaknula je najupečatljivije događaje u kojima je biskup Srećko bio akterom. Jedno od njih je obraćanje biskupa Srećka građanima Šibenika 24. ožujka 1993.  putem radio Šibenik, a povod su bila učestala razaranja i stradanja mnogih, osobito civila. Poruka je to koja je odjeknula među svima koji su je slušali. Prisjetila se i brige biskupa Srećka za prognanike i izbjeglice, iz mnogih župa naše biskupije te njegovu potresenost onime što su ti ljudi proživjeli bježeći iz svojih domova. U svojem svjedočenju je istaknula kako je u svojem cjelokupnom djelovanju i nastupima do kraja ostao vjeran Evanđelju. Uočila je kako je biskup Srećko bio čovjek mira, Kristova mira. Vrlo razborit, svojom pojavom i postupcima ulijevao je sigurnost svima.  Pozivao je sve na poštivanje ljudskih prava svima. Uvijek je ostao velik u svojem dostojanstvu.  To je bilo prepoznato i cjenjeno i od onih koji nisu bili vjernici. Poznat je bio i po ekumenskom dijalogu i pozivu na dijalog svima, osobito Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. U nastavku je s. Terezija navela nekoliko situacija koje su svim sudionicima stvarale potresenost i tugu viđenim, što je za sebe posvjedočio i biskup Srećko. Biskup Srećko je bio vjeran Bogu i vjeran čovjeku u svakom trenutku svog djelovanja. Završila je riječima zahvalnosti Bogu što nam je u tako teškim vremenima poslao i povjerio tako velikog čovjeka i biskupa.

Frane Bilić, koji je bio član Kriznog stožera tijekom  Domovinskog rata, naglasio je da je biskup Badurina jako volio Šibenik te da je on utemeljen u Šibeniku. Ulogu da bude zaštitnik puka i Crkve u Domovinskom ratu izvršio je na glasu svetosti. Fra Božo Sučić biskupa Srećka sjeća se kao pravednog i dobrog odgojitelja koji je strpljivo i mudro oblikovao mlade ljude na početku njihovog redovničkog života.  U njegovom ekumenizmu vidi veliko svjedočenje evanđelja. Biskup Ante Ivas kazao je da je biskup Badurina bio velik u šutnji, te je upravo njegova šutnja rezultirala snagom riječi.

foto: Ivo Kronja