OBLJETNICE CRKVI GOSPE OD KARMELA NA OKITU

U crkvi Gospe od Karmela na Okitu u Vodicama prve subote, 2. svibnja  proslavljena je 350. obljetnica prve te 25. obljetnica nove crkve uz izravan prijenos putem facebook profila Šibenske biskupije.  Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik iz Šibenika don Krešimir Mateša u koncelebraciji s vodičkim župnim vikarom don Grgurom Alvižom. Liturgijsko pjevanje je uz nekolicinu pjevača predvodila s. Klara Pavlović.

Današnja crkva je treća po redu koju je vjerni vodički puk sagradio Gospi u čast na brdu visokom 135 m.

Današnja proslava  je trebala biti hodočašće cijele katedralne župe iz Šibenika, ali je zbog novonastale situacije hodočastilo tek nekolicina župljana. U homiliji je don Krešimir povezao i oslobodilačke akcije Domovinskog rata s Gospom: „Od 1. do 4. svibnja u Hrvatskoj se obilježava akcija djelomičnog oslobađanja domovine pod imenom Bljesak, što je bila i najava  njezina potpunog oslobođenja u akciji pod imenom Oluja. Mogli bismo baš kroz ta dva termina iščitati i povijest spasenja u Isusu Kristu, kao najavu i dovršenje spasenjskih događaja za cijeli ljudski rod…“ U  nastavku je protumačio svetopisamska čitanja te zaključio:  „Onima koji su Kristovi oči sjaje, bljeskaju, oni su shvatili, razumiju i vjeruju Gospodinu, pjevaju Aleluja, oni hode i ne more se… upravo ti naši stari, vjerni Kristu i njegovoj Majci, sačuvali su ono najvrjednije u duši Boga, u zajedništvu njegove obitelji Crkvu i za sve svoga roda i prijatelje Domovinu… I dok se u domovini obilježava akcija Bljesak s molitvom za sve stradale tada i za sve koji su stradali u drugoj završnoj akciji oslobođenja domovine zvane Olujom po kojoj je naš narod izišao iz groba i pobijedio neprijatelje koji su mu grob pripravili i nad njim stražarili.

Prve subote koje je ova župa Gospi odredila slaviti u jubilarnoj godini Okita i Gospina svetišta na njemu, priziva u pamet subotnje povlastice koja govori o izlasku iz čistilišta onima koji su pobožni Gospi od Karmela i nose njezin škapular… Nije li znakovito da se evo prve svibanjske subote, nakon više od 40 dana euharistijskog, pa pomalo i drugog sakramentalnoga posta, jedne neočekivane dodatne korizme otvaraju naše crkve, u subotu dan koji je posvećen Gospi. I danas Gospa podno naših križeva ostaje uz nas ako i mi nastavljamo zazivati njezino sveto ime posebno u molitvi krunice koja nam je čini se opet kao u iskušenjima domovinskog rata postala bliža.“

Na završetku euharistijskog slavlja vodički župnik don Franjo Glasnović zahvalio je predvoditelju euharistijskog slavlja te najavio sutrašnju proslavu zaštitnika župe. U ovoj prigodi je nastala još jedna milenijska fotografija Šime Strikomana. Ovaj put malo neobična. Kamenjem je složio riječ: Okit, a nazočne vjernike rasporedio na socijalnu distancu kako bi na siguran način sudjelovali u snimanju fotografije.

S. Mandica Starčević

Komentari

Odgovori