ODRŽAN GODIŠNJI SUSRET DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA

Godišnji susret trajne formacija djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj održan je 30. travnja 2022. u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Susret je održan pod temom „Kreativnost u odgojno-obrazovnom procesu“.

Nakon zajedničke molitve tajnik Ureda Danijel Holeš upoznao je sudionike s dnevnim redom te pozdravio predstojnika Nacionalnog ureda Ivicu Žuljevića, ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje dr. Dubravku Brezak Stamać, predstavnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Odilona Singboa i sve prisutne ravnatelje, učitelje, nastavnike i djelatnike katoličkih škola. Predstavio je potom predavače: dr. Gordanu Barudžija, višu savjetniku za vjeronauk i katoličke škole pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, zatim dr. Sanju Nikčević sa HKS-a i dr. s. Nedjeljku Valeriju Kovač s KBF-a.

U svom pozdravnom govoru predstojnik Ivica Žuljević prenio je prisutnima riječi pozdrava požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje, zatim ukratko podsjetio na novi dokument Kongregacije za katolički odgoj pod nazivom „Identitet katoličke škole za kulturu dijaloga“…

Sudionike skupa pozdravili su prigodnim riječima i ravnateljica AZOO dr. Dubravka Brezak Stamać i dr. Odilon Singbo, izrazivši radost zajedničkog susreta i poželjevši plodan rad u stjecanju novih znanja i kompetencija. Kao uvod u najavljena predavanja učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu izveli su kratki dijalog između Kreonta i Antigone iz djela Antigona, grčkog tragičara Sofokla.

Prvo predavanja na temu „Kreativnost u odgoju i obrazovanju iz perspektive kršćanske antropologije“ održala je dr. Gordana Barudžija, viša savjetnica AZOO za vjeronauk i katoličke škole. Progovorila je o samoj definiciji kreativnosti, zatim prikazala statistički pregled pojmova kreativnost i stvaralaštvo u kurikulu nastavnih predmeta i istaknula važnost  razvijanja kreativnosti na susretima nastavnika i učenika te zaključila s kratkom analizom Psalma 1. kroz prizmu kreativnosti i stvaralaštva.

Tema sljedećeg predavanja bila je „Uloga katoličkih nastavnika u razvoju kreativnosti ili zašto imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti“, a izložila ga je dr. Sanja Nikčević, redovna profesorica u miru. Ona je progovorila o književnom kanonu koji bi trebao, kao i svaki drugi kanon, predstavljati skup najvrjednijeg  iz pojedinog područja. Istaknula je razvoj književnosti od antike do danas, stavljajući naglasak na kršćansku dionicu koja je svojim svjetonazorom oblikovala cijelu umjetnost. … Nakon zajedničkog domjenka u popodnevnim satima nastavljen je program. Posljednje predavanje na temu „Umjetničke slike kao interpretacija vjerskog sadržaja“ održala je dr. Nedjeljka s. Valerija Kovač s Katoličkog bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Naglasila je kako je kršćanstvo religija riječi u kojoj Bog govori a čovjek sluša, zatim religija slike jer je Bog u Isusu Kristu postao vidljiv. Slika je u životu vjere uvijek imala više funkcija: vizualnu interpretaciju naviještene riječi, prezentaciju svetih likova, afektivnu personalizaciju povijesti spasenja i izraz suvremenih egzistencijalnih propitivanja. Istaknula je kako u počecima kršćanstva nije bio bitan umjetnik već samo slika jer se smatralo da sam Bog preko umjetnikove ruke djeluje na izgled slike. U istočnom kršćanstvu to i danas možemo vidjeti kroz ikone. Upravo zbog takvog razmišljanja tijekom vremena dolazi se do čašćenja mnoštva slika kojima se pripisuju i čudesna ozdravljenja. Stoga slika i danas ima veliku važnost u različitim dimenzijama vjere kao što su odgoj u vjeri, liturgija, duhovnost, život i teologija.

Uslijedio je potom prikaz primjera dobre prakse u katoličkim školama što su ih prezentirali Martina Kolovrat iz Katoličke osnovne škole u Šibeniku s naslovom Kreativnost kao most malih i velikih u kojoj je prikazala on-line knjigu o sv. Josipu; Ivan Bazina iz Osnovne škole Lotršćak u kojemu je prikazao youtube kanal „Učitelj Ivan“ na kojemu se nalaze igre kojima je pomogao učenicima u lockdownu tijekom korone; Marija Marušić Čizmić iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku u kojoj je prikazala suradnju svoje Škole i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec u nastavi Povijesti; Krunoslav Siroglavić i Ivica Bedeničić iz Katoličke gimnazije u Požegi, koji su predstavili kreativne aktivnosti spomenute škole.

Nakon kratkog odmora sudionici skupa pošli su u učionice gdje su se održale tematske radionice „Zaštitnik škole – nadahnitelj duhovnog rasta“ te „Roditelji – aktivni sudionici u radu škole“. Završna točka susreta bila je zajednička molitva u sveučilišnoj kapeli, koju je predvodio Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelj u požeškoj Katoličkoj gimnaziji, a njome se zahvalilo Bogu za pripadnost Katoličkoj Crkvi, zatim postojanje katoličkih škola, za sve djelatnika, učenike, naše obitelji kao i sve dobročinitelje.

(izvor: katolicke-skole.hbk.h)