ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP O BISKUPU JERONIMU MILETI

Znanstveni skup „Charitas Christi urget nos“ u prigodi 150. obljetnice rođenja dr. Jeronima Milete, franjevca konventualca, šibenskog biskupa i apostolskog administratora jugoslavenskog dijela Zadarske nadbiskupije održan je u subotu 6. studenoga u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibeniku. Skup su organizirali Zadarska nadbiskupija, Šibenska biskupija i Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Prvo predavanje o temi „Biografski podatci o biskupu fra Jeronimu Mileti“ imao je fra Ivan Bradarić. Fra Ljudevit Anton Maračić govorio je o temi „Šibenski sveti Frane – stanište ‘dobrih duhova’” Prof. dr. fra Ivan Karlić i prof. dr. s. Valerija Kovač imali su izlaganje „Spisi fra Jeronima Milete u Arhivu šibenskog samostana sv. Frane“. Dr. Zlatko Vlahek govorio je o temi „Liturgijski doprinosi fra Jeronima Milete Redu franjevaca konventualaca“, a dr. sc. Margareta Matijević na temu „Osvrt na prilike i neprilike katolika Šibenske biskupije 1945. – 1947“. Doc. dr. Zdenko Dundović i doc. dr. Elvis Ražov imali su izlaganje „Korizmene poslanice biskupa Jeronima Milete u Dijecezanskome listu Šibenske biskupije – povijesno-dogmatska analiza“. Doc. dr. Arkadiusz Krasicki održao je predavanje „’Žena jaka’ (Izr 31,10) – biblijsko utemeljenje korizmene poruke biskupa Milete iz 1934. godine“. Dr. sc. Ivan Armanda izlagao je na temu „Suradnja biskupa fra Jeronima Milete i sestara benediktinki u Šibeniku“. Doc. dr. fra Daniel Patafta govorio je o temi „Biskup Jeronim Mileta i starokatolici u Šibenskoj biskupiji“. Dr. sc. Mario Jareb i Branimir Zmijanović izlagali su na temu „Talijanski zločin u Primoštenu 16. studenoga 1942. i uloga biskupa Milete i Katoličke Crkve u zaštiti stanovništva primoštenskog kraja“.

Sudionici znanstvenog skupa u podne su se pomolili na grobu biskupa Milete u samostanu svetog Frane.

Skup je završio misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. U homiliji je biskup prikazao životni put biskupa Milete. Naglasio je kako je njegov život bio borba za vjeru i svjedočanstvo ljubavi Božje. Ni stradanja kroz koja je prolazio, ni smjene svjetskih vladara, ni ikakve druge neprilike i neimaštine, ni strahovi, prijetnje, ugroze nisu ga poljuljali da ostane vjeran Bogu. Biskup Mileta uspio je cijeli život živjeti nadahnut Kristovim riječima upućenim apostolima: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! – Ja sam Put, Istina i Život“, zaključio je biskup Rogić. (pruzeto: sibenska-biskupija.hr)