PROSLAVA SV. KVIRINA NA PANTOVČAKU

Lipanj, mjesec u kojem se posebno štuje Srce Isusovo, za nas župljane crkve sv. Kvirina na zagrebačkom Pantovčaku poseban je i zbog blagdana zaštitnika župe. Sveti mučenik Kvirin koji je biskupovao u Sisciji od 284. do smrti 303. godine, zaštitnik je grada Siska i sisačke biskupije. Najstariji i povijesno prihvatljiv izvještaj o mučeništvu sv. Kvirina kaže, da je za Dioklecijanova progonstva, bio uhvaćen, pokušao pobjeći neuspješno te najzad zbog svoje nepokolebljive vjere u Isusa Krista bačen u zatvor i osuđen na smrt. Naime, sveti je biskup odlučno odbio žrtvovanje poganskim bogovima te za kaznu s mlinskim kamenom o vratu bačen u rijeku Sibaris (danas Raba). No, čudo koje se pri tome zbilo nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Sveti je Kvirin još neko vrijeme ostao na površini vode te održao propovijed hrabreći okupljene vjernike, pomolio se i zatim potonuo. Slavni mučenik i njegova čvrsta vjera vječna su inspiracija kako župniku Vladimiru Kerečeniju, sestrama franjevkama od Bezgrješne tako nama župljanima te smo u toj atmosferi trodnevnom duhovnom pripremom iščekivali proslavu župnog blagdana. Naše trodnevo slavlje uzveličali su svojom homilijom i prisutnošću tri ovogodišnja đakona koji su u subotu 5. lipnja primili sakramenat svetog reda na Mariji Bistrici.

U petak, 4. lipnja 2021. godine svečanu večernju svetu misu u predslavio je mons. Antun Sente, rektor nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu čija nas je propovijed potaknula na razmišljanje o mučeništvu modernog kršćanina u  kontekstu današnjih zbivanja.

No, ovim događajem nismo završili s obljetnicama te nas na sam blagdan Presvetog Srca Isusova očekuje svečano euharistijsko slavlje povodom desete godišnjice posvete župne crkve koju će predslaviti mons. Tomislav Subotičanec, nekadašnji župnik.

Osim sv. Kvirina našu župu svojim zagovorom prati i Bl. Alojzije Stepinac na čiji je blagdan 10. veljače 1999.godine dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu osnovana. Svoju zaslugu zasigurno ima i sv. Franjo jer je odluka o osnivanju nove župe sv. Kvirina obznanjena vjernicima svečanim čitanjem Dekreta na svetoj misi u samostanskoj kapeli sestara franjevki od Bezgrješne na Pantovčaku.

Sv. Kvirine moli za nas!

                                                         Mirta Bašić Broz, župljanka