PROSLAVILE SMO BEZGRJEŠNU

Nakon devetodnevne duhovne pripreme, u kući matici Sestara franjevki od Bezgrješne svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bezgrješne, 8. prosinca predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U homiliji je približio Marijinu ulogu u povijesti spasenja Marija je oduvijek u zajedništvu s Bogom, zajedništvu Božje ljubavi i to bogatstvo Božje ljubavi po njoj dolazi drugima, nama.       Kliče današnja liturgija molitvom:  “O čiste li Majke, koja nikad ne upozna ljage i Boga je zaslužila nositi!” Po tome je Marija blagoslovljena više od svih žena na zemlji. … Marija se ne protivi, nego prihvaća. Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!  Ni kad joj je Bog promijeni sve planove za život, ni kad ju je stavio na kušnje. Ni kad je trebalo trpjeti. Marija sve to sabire u svom srcu, nosi i predaje Bogu. Uvijek oslonjena na Njega, njegova je službenica i sve prima iz njegove ruke. …Mogli bi stotinama riječi tumačiti Marijinu Bezgrješnost, neokaljanost grijehom, ali će uvijek razlog biti – jer se nije usprotivila Bogu. Uvijek je prihvatila Božju volju, a nerazumijevanje – koje je samo na početku spomenuto, kad joj je anđeo navijestio da će roditi Sina Božjega, to nerazumijevanje moralo je trajati sve do Uskrsnuća…. Danas nam je Božja riječ govorila o prvom grijehu i kako je po neposlušnosti i oholosti prvog čovjeka zlo ušlo u svijet. Marija je ona po kojoj milost Božja dolazi na svijet po njezinoj poniznosti i poslušnosti…

Zbog epidemioloških razloga sudjelovale su samo sestre iz kuće matice. U vrijeme pandemije sestre svakodnevnim euharistijskim klanjanjem mole za sve oboljele kao i za medicinsko osoblje koje se o njima brine.

Svetkovina naše Zaštitnice proslavljena je i u našim samostanima u Zagrebu gdje je u našoj kućnoj kapeli euharistijsko slavlje predvodio župnik  vlč. Vladimir Kerečeni te u Podstrani gdje je predvoditelj bio o. Zlatko Pletikosić, karmelićanin.

Komentari

Odgovori