PRVA SVETA PRIČEST U KATEDRALNOJ ŽUPI SV. JAKOVA

Ovogodišnje prvopričesničko slavlje u katedrali sv. Jakova slavljeno je na Šestu vazmenu nedjelju 14. svibnja 2023. Kako se Šibenska biskupija nalazi u Godini zahvalnosti za 725. obljetnicu osnutka, i prvopričesničko slavlje bilo je u tonu zahvalnosti: Zahvali Bogu srcem prepunim! Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni župnik don Krešimir Mateša u koncelebraciji sa župnim vikarom don Šimom Pleadinom. Pjevao je dječji katedralni zbor pod ravnanjem Jelene Mikulandre, prof.

 Jedna od prvih riječi koju roditelji nauče svoju djecu jest reći »hvala« kada nam tko učini nešto lijepo ili podari kakav znak pažnje. Kao vjernici i Bogu zahvaljujemo za dobra i milosti koje od njega primamo. On čini za nas puno više od svih ljudi. Bog nam je dao život i svijet u kojem živimo, a u Isusu Kristu došao je k nama želeći nam biti uvijek blizu kao najbolji prijatelj. I Biblija nam više od stotinu puta daje primjere i poticaje na zahvalnost Bogu.  U svojim molitvama prvopričesnici su zahvaljivali za svoje obitelji, dar vjere, djecu i mlade, biskupiju i sve koji njome upravljaju. Kako je toga dana bio i Majčin dan prvopričesnici su mamama pročitali Molitvu zahvale. Na kraju misnog slavlja dobile su je na dar sve majke koje su bile u katedrali.

U godini smo kada slavimo Godinu zahvalnosti Bogu za sva primljena dobročinstva Šibenske biskupije u 725. godina postojanja. Na tom velikom obiteljskom ognjištu Šibenske biskupije tolika stoljeća čuva se sveta tradicija, gaji se i predaje vjera u Boga. Dobrome Bogu neka je slava, čast i zahvalnost naša za sve primljene darove. (Iz Proglasa šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića)

Za uspomenu na današnji dan svaki je prvopričesnik dobio na dar stilizirani odljev šibenske katedrale.